Dagens PS

Credit Suisse kräver tillbaka 600 miljoner från chefer

Credit Suisse måste kapa kostnader – fler nedskärningar
Zürich-baserade Credit Suisse kommer troligen att tvingas till nedskärningar efter "katastrofala siffror". Foto: TT
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 31 juli 2021Publicerad: 31 juli 2021

Det var personalens fel, säger storbanken Credit Suisse och kräver tillbaka motsvarande 600 miljoner svenska kronor från chefer som “systematiskt ignorerat” risker kring Archegos-kollapsen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Credit Suisse förlorade motsvarande över 40 miljarder svenska kronor är Archegos Capital Management kollapsade i mars, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Nu har bankens advokatbyrå Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP återkommit med en svidande rapport där de konstaterar att bankens varningssystem identifierat riskerna kring Archegos men att de “systematiskt ignorerats” av en avdelning på bolaget med en “nonchalant attityd kring risker”, skriver Bloomberg.

“Många varningssignaler”

Credit Suisse har sparkat nio chefer och tagit tillbaka 70 miljoner dollar, motsvarande 600 miljoner kronor, i löner och andra betalningar som tidigare bonusar. Totalt har 23 personer straffats av banken för sin roll i skandalen.

“Det fanns många varningssignaler – inklusive stora, ihållande gränsöverträdelser – som indikerade att Archegos koncentrerade, flyktiga och allvarligt underfinansierade positioner utgjorde en potentiell katastrofal risk för CS”, står att läsa i rapporten enligt Bloomberg.

”Archegos-frågan ifrågasätter direkt kompetensen hos affärs- och riskpersonal som hade all information som behövdes för att uppskatta Archegos-riskernas omfattning och brådskande, men misslyckades vid flera tidpunkter att vidta avgörande och brådskande åtgärder”, skriver advokatbyrån vidare.

Inget olagligt

Rapporten konstaterar också att inget olagligt finns kring affären på Credit Suisse, som sedan skandalen tillsatt en ny avdelning med 20 personer och en ny riskchef som uteslutande ska arbeta för att förhindra liknande förluster framöver.

ANNONS

“Vi är engagerade i att utveckla en kultur av personligt ansvar och ansvarsskyldighet, där medarbetarna i själva verket är riskhanterare”, säger bankens ordförande António Horta-Osório i ett uttalande.

Förluster relaterade till kollapsen i Archegos fortsätter att plåga Credit Suisse resultat, som inte motsvarade analytikernas förväntningar för det andra kvartalet. Banken har tvingats slopa aktieutdelningen, stoppa aktieåterköpsprogram och samla in kapital för att klara krisen.

Läs mer: Från multimiljardär till pank på dagar

Läs mer: Storbanken minus 40 miljarder på skandal – vd avgår

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS