Credit Suisse ska ha tillåtit en bulgariskt kokainsmugglarliga att tvätta miljoner euro. Det påstår schweiziska åklagare vid en rättegång mot smugglarligan.

ANNONS

Reuters rapporterar att en del av pengarna ska ha levererats i resväskor. Enligt åklagarna ska banken inte ha vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att förhindra att de påstådda knarksmugglarna från att gömma och tvätta kontanterna mellan 2004 och 2008.

”Credit Suisse förnekar helt och hållet de anklagelser som riktas mot banken, och är övertygad om att den före detta anställde är oskyldig”, säger banken i ett uttalande till Reuters.

Credit Suisse första banken som åtalas

Det är den första brottsmålsrättegången mot en större bank i Schweiz. Åklagarna begär skadestånd på ungefär 42,4 miljoner CHF (419,3 miljoner kronor) från Credit Suisse. Banken säger å sin sida att den kommer att försvara sig i rätten.

Fallet väcker stor uppmärksamhet i Schweiz, eftersom det ses som ett test för en potentiellt tuffare inställning från rättssystemet mot landets banker.

Åtalet rör relationen mellan banken och en före detta anställd och den bulgariske brottaren Evelin Banev och flera av hans medarbetare.

Använde ”smurfning” för att tvätta pengar

Den före detta anställda tog med sig åtminstone en av de bulgariska kunderna när hon anställdes 2004, enligt åtalet. Kunden placerade resväskor fulla med pengar i ett bankfack, enligt åtalet.

Åklagarna säger att gänget använde sig av så kallad ”smurfning”, där stora summor pengar fördelas i mindre summor, där miljoner euro placerades i bankfack för att sedan föras över till konton.

Enligt åklagarna hjälpte den före detta anställda till med att dölja pengarnas ursprung genom att genomföra transaktioner på mer än 146 miljoner CHF (drygt 1,4 miljarder kronor), varav 43 miljoner (425,8 miljoner kronor) i kontanter.

Banev gripen i Ukraina

Credit Suisse ifrågasätter att pengarna ska ha olagligt ursprung. Enligt banken ska Banev och hans medarbetare drev lagliga företag inom bygg-, leasing och hotellbranschen.

ANNONS
ANNONS

Banev själv står inte åtalad i Schweiz, men dömdes för knarksmuggling i Italien 2017, och i Bulgarien 2018 som del i en kriminell organisation som smugglade flera ton kokain från Latinamerika. Banev försvann, men greps i september i Ukraina. Bulgariska myndigheter har begärt honom utlämnad för att kunna åtala honom för drogsmuggling enligt Interpols röda lista.

Läs även: Credit Suisse: Ordförande avgår efter karantänskandal [Dagens PS]

Läs även: ”Reglerande tsunami” mot penningtvätt har liten effekt [Dagens PS]