Dagens PS

Charlie Munger: De lurar investerare

Charlie Munger
Legendariske investeraren Charlie Munger, kumpan med Warren Buffett, går till ny attack mot riskkapitalister, som han anser lurar sina investerare. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 31 okt. 2023Publicerad: 31 okt. 2023

Warren Buffetts mångårige parhäst Charlie Munger har inte mycket till övers för riskkapitalister. Tvärt om anser han att de är skrupelfria lurendrejare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Du vill inte tjäna pengar genom att lura dina investerare, och det är vad många riskkapitalister gör”, sade Munger i podden Acquired på söndagen.

Det finns ett uttalat förakt för riskkapitaliser hos Charlie Munger, vice ordförande i investeringskonglomeratet Berkshire Hathaway som han och Wall Street-ikonen Warren Buffett, 93, styr med järnhand.

Mångmiljardären Charlie Munger, som blir 100 år den 1 januari, tycker att riskkapitalister kan dra åt skogen.

För ett antal år sedan, 2014, sade han till The Wall Street Journal att det vore bättre att riskkapitalfonder tände eld på sina pengar med en acetylenfackla än att investera dem i internetstartup-bolag, minns det amerikanska affärsmagasinet Fortune.

Charlie Munger: Riskkapitalister har ingen skam i kroppen

Munger, som är en av världens bästa investerare, anser att riskkapitalister inte skäms för att ta ut höga avgifter trots att de misslyckas fatalt.

“Det är förstås lättare att låtsas att man kan få bra resultat än att faktiskt få det, och då lockar det fel personer”, säger Munger i podden.

Han påpekar samtidigt att det finns undantag, att en del riskkapitalister visst kan vara kompetenta, men tyvärr är det inte så i dag, tycker han.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Blygsamma resultat och uppblåsta värderingar

Fortune berättar med hänvisning till Cambridge Associates att riskkapitalinvesteringar gett en genomsnittlig avkastning på 11,8 procent de senaste 20 åren, jämfört med avkastningen på 12 procent på Nasdaq Composite under samma tid.

Den amerikanska affärstidskriften konstaterar att riskkapitalister har rykte om sig att tillämpa ett flockbeteende, det vill säga att de satsar sina pengar där alla andra redan har investerat.

Under pandemin pumpade riskkapitalfonder in stora summor i startups, så kallade billiga pengar, “och blåste upp de nya företagens värderingar”, skriver Fortune vidare och minns att det var 2021.

I dag, efter dramatiska räntehöjningar och hög inflation, har startup-bolagens värderingar sjunkit och kännetecknas av IPO-torka, konstaterar tidningen.

Läs mer: Charlie Munger hånar Tesla – “nästan löjligt” Dagens PS

Läs även: Charlie Munger: “Världen drivs av avund, inte girighet” Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS