Dagens PS

Charlie Munger: "Världen drivs av avund, inte girighet"

Charlie Munger: "Världen drivs av avund, inte girighet"
Charlie Munger (t h) är inte avundsjuk trots att hans gamle vän och affärspartner Warren Buffet är rikare än han.
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 11 dec. 2022Publicerad: 11 dec. 2022

98-årige miljardären Charlie Munger har själv aldrig jämfört sig med andra, och önskar att fler vore som han. Världen drivs nämligen inte av girighet, utan av avundsjuka, anser han.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investeraren Charlie Munger har enligt Forbes en förmögenhet på cirka 2,2 miljarder dollar (knappt 22,8 miljarder kronor), men själv har han aldrig brytt sig om att jämföra sin förmögenhet med andras.

Drivs av avundsjuka

Hans drivkraft har i stället varit att bli oberoende, att ha friheten att göra det han vill, både i affärer och i livet i allmänhet, enligt CNBC. 

Charlie Munger önskar att fler kunde göra som han.

“Världen drivs inte av girighet”, säger han enligt CNBC. “Den drivs av avund.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Charlie Munger: “Driver till vansinne”

Människor blir lätt avundsjuka, och Munger säger att det inte spelar någon roll hur mycket vissa människor har, någon annan kommer alltid att ha mer.

“Jag har övervunnit avund i mitt eget liv. Jag avundas ingen”, säger Charlie Munger. “Jag bryr mig inte ett skit om vad någon annan har.”

“Men det driver andra till vansinne”, fortsätter han.

Skadar karriären

På Forbes lista finns det mer än 1 300 miljardärer med större förmögenhet än Munger, inklusive hans gamle vapendragare Warren Buffet.

Munger har tidigare pratat om hur han alltid försökt undvika att känna sig avundsjuk i affärssammanhang. Det kan skada karriären, eftersom beslut baserade på känslor kan slå fel.

ANNONS

“Fem gånger bättre”

För några år sedan sa Munger att hemligheten till ett långt och lyckligt liv är just att undvika att vara avundsjuk.

Enligt CNBC säger Munger att avund “är inbyggt i sakernas natur”, men att han inte kan förstå varför människor inte är mer nöjda med det de har – särskilt om man jämför med tidigare generationer.

“Det faktum att alla har det fem gånger bättre än förr, de tar det för givet”, säger Charlie Munger. “Allt de tänker på är att någon annan har mer nu, och att det inte är rättvist att han har det och inte de själva.”

Läs även: Charlie Munger om FTX: “Bedrägeri och villfarelse” 

Läs även: Warren Buffets sämsta köp: Berkshire Hathaway 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS