Dagens PS

Carnegie varnar dubbelt för börsnedgång i sommar

Våren har bjudit på en stark börsuppgång men till sommaren utfärdar nu Carnegie dubbla varningar om mörka moln på börshimlen som kan ge en rekyl.
Våren har bjudit på en stark börsuppgång men till sommaren utfärdar nu Carnegie dubbla varningar om mörka moln på börshimlen som kan ge en rekyl. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Efter vårens starka uppgång ser analysbanken Carnegie mörka moln på börshimlen i sommar. Oros-klockorna ringer både fundamentalt och tekniskt för en börsnedgång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Carnegies aktiechef Karl Hedberg siade redan i februari att börsen skulle bjuda på kursrekord och uppgång under våren.

“Rekyl under inledningen av sommaren”

Det fick han helt rätt i eftersom breda Stockholmsbörsen är upp drygt 11 procent sedan årsskiftet i skrivande stund.

Nu är Carnegies aktiechefs kristallkula inte lika ljus längre.

“Givet den starka utvecklingen under maj tror jag vi kommer få se en rekyl under inledningen av sommaren. Som aktiv investerare kan den senaste tidens styrka utnyttjas för att ta hem lite vinster och öka kassan tillfälligt. En sommarrekyl skulle sedan vara ett bra tillfälle att köpa för att ta position för en starkare avslutning på året”, säger Karl Hedberg i en nypublicerad börskommentar på Carnegies webb.

Och Karl Hedberg är inte den enda på Carnegie Private Banking som ser dystert på sommarbörsen.

Även från bankens expert på teknisk analys, Johnny Torsell, är budskapet snarlikt.

ANNONS

Senaste nytt

Börsnedgång på fem till tio procent

ANNONS

“Ett orosmoln är att min kortsiktiga momentumindikator uppvisar negativa divergenser precis som vid toppen 2023. Efter den toppen föll börsen med nästan 12 procent och bottnade sedan i oktober samma år. Ska vi få en upprepning av detta mönster, med en topp i juni och sedan en rekyl?”, resonerar grafgurun i sin senaste tekniska analys.

Torsell tillägger att analysen indikerar att vi borde få en rekyl på kanske fem till tio procent innan nästa uppgångsfas men framhåller samtidigt att börsen just nu står och väger.

“Sammanfattningsvis befinner sig OMXS30 vid ett vägskäl där vi antingen står inför en rekyl/paus eller ett utbrott på uppsidan. Det kanske mest troliga är att vi går in i en rekylfas, men osvuret är bäst med tanke på hur starkt det ser ut på olika håll”, avslutar han sin analys.

Senaste veckan är breda börsen back nästan två procent, om det är början på en bredare nedgång eller om det vänder upp igen återstår att se.

Läs mer:

Säsongsmönstret: Börsen går ned från maj. Dagens PS

Tekniska analytikern: Mest troliga börsscenariot nu. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS