Dagens PS

Tekniska analytikern: Mest troliga börsscenariot nu

Carnegies tekniska stjärnanalytiker Johnny Torsell prickade rätt om vårens börsuppgång. Nu ser han en ny börsrörelse som den mest troliga enligt sin analysmetod.
Carnegies tekniska stjärnanalytiker Johnny Torsell prickade rätt om vårens börsuppgång. Nu ser han en ny börsrörelse som den mest troliga enligt sin analysmetod. (Foto: Carnegie)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 15 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Carnegies mästare på teknisk analys har gått igenom graferna igen. Börsen har stått still ett par veckor men nu finns flera indikatorer på att det är dags för nästa rörelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Johnny Torsell brukar anses som en av Sveriges främsta analytiker när det gäller metoden teknisk analys.

Förutspådde uppgången

Analytikern, hemmahörande på Carnegie Private Banking, var exempelvis ute i mitten av februari och spådde att börsen skulle upp. Så mycket som tio procents uppgång kunde ligga i korten.

En observation som till stor del föll in med facit i hand. Sedan måndagen den 12 februari har breda Stockholmsbörsen stigit nära 8 procent, med som högst strax över 9 procent.

Att det varit en bra inledning på 2024 för börsen konstaterade också Johnny Torsell för någon vecka sedan som då summerade:

“Under årets 14 avklarade handelsveckor har börsen stigit under nio veckor och fallit under fem veckor efter förra veckans nedgång.”

Senaste veckorna har dock varit lugnare och börsen har stått och stampat på ungefär samma nivåer.

“Efter en bra start på året har Stockholmsbörsen konsoliderat i några veckor”, skriver nu Johnny Torsell i sin senaste analys.

ANNONS

Även den pågående konsolideringsperioden gick att förutse enligt graf-guruns mening.

“Efter uppgången på drygt 10 procent bildades en “dojistapel” i vecka 12. Den typ av stapel representerar osäkerhet och sedan dess har OMXS30-indexet noterats i en kortsiktig konsolidering mellan 2 495 och 2 555″, skriver Johnny Torsell.

ANNONS

Senaste nytt

Störst sannolikhet för uppgång

Så frågan är då hur börsen kan tänkas utvecklas härifrån?

“Passeras motståndet i den konsolideringen möter nästa hinder vid dryga 2 580, taket i den svarta uppåtgående trendkanalen, följt av mitt tidigare målområde vid 2630–2660. Punkteras i stället 2 495 möter nästa stöd vid cirka 2 400”, lyder Carnegie-analytikerns resonemang.

Störst sannolikhet är att börsen fortsätter uppåt spår Torsell.

“Den här typen av konfigureringar är det mer troligt med ett utbrott i trendens riktning än motsatsen. Det återstår att se hur det blir den här gången”, skriver han i sin analys med rubriken “troligast med utbrott på uppsidan”.

Läs mer:

ANNONS

Säsongsmönstret: Börsen går ned från maj. Dagens PS

Carnegies graf-guru: Därför ska börsen upp. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS