ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Brist på nickel ny utmaning för biltillverkare

Uppdaterad: 30 mars 2022Publicerad: 08 mars 2022
Litiumbatteriets katod består av nickel. En bristvara efter att omvärlden stängde av handel med Ryssland. (Foto: Janerik Henriksson / TT )

Biltillverkare, i synnerhet de som tillverkar elbilar, påverkas starkt när tillgången till ryskt nickel elimineras. Nickelpriset har nått skyhöga nivåer, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Ryssland producerar mer än 17 procent av världsmarknadens nickel. Det märks på marknaden. Nickelpriset har stigit till mer än 100 000 dollar per ton på London Metal Exchange (LME), rapporterar Bloomberg. På två dagar rusade priset med först 66 procent och sedan 111 procent.

”Det är galet – det reflekterar inga fundamenta i industrin, säger Jiang Hang”, chef för råvaruhandel på Yonggang Resources Co, till Bloomberg.

”Handeln på LME är bortom kontroll och det krävs intervention.”

Nickel viktig komponent i batterier

Man använder nickel som katodmaterial i litiumjonbatterier för bilar och när man tillverkar rostfritt stål, vilket gör det till en viktig råvara i flera branscher.

LME beslöt i måndags att handlare får vänta med att förnya kontrakt, och gav China Constuction Bank Corp extra tid att betala hundratusentals miljoner dollar, enligt initierade källor.

Anledningen är den mycket stora osäkerhet som kriget och sanktionerna skapar när det gäller tillgången på metall. I sammanhanget är det svårt att sätta ett verkligt värde på vissa resurser, menar bedömare som Bloomberg har talat med.

Läs också:

Brist på ryskt palladium kan slå hårt mot fordonsindustri
Guldpriset stiger genom kriget i Ukraina

ANNONS
ANNONS
ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS