Dagens PS

Guldpriset stiger genom kriget i Ukraina

guldpris
Att investera i guld verkar vara en säker investering i oroliga tider enligt allt fler. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 mars 2022Publicerad: 02 mars 2022

Guldpriset stiger genom kriget i Ukraina och ädelmetallen visade upp ett starkt februari. Även andra ädelmetaller ökar i värde.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom kriget i Ukraina och alla de sanktioner som de medför är det många som blickar bort från börsen för att istället investera i guld. Många amerikanska aktier faller samtidigt som dollarn stiger i värde, där det bredare finansiella indexet S&P 500 till exempel föll med 1,5 procent under måndagen.

Guldpriset stiger

Guld däremot visade sitt bästa februari sedan 2016, när efterfrågan av metallen ökade. Återhämtningen understryker oro bland investerare där både inflationen och kriget i Ukraina hänger som svarta moln över de ekonomiska utsikterna, uppger Bloomberg.

Enligt Fawad Razaqzada, marknadsanalytiker på ThinkMarkets, så satsar många nu på guld och andra ädelmetaller och det beror främst “på situationen i Ukraina”.

Även Nicky Shiels, chef för metallstrategi på MKS PAMP SA, uppger att investerare ser guld som en “säker tillflyktsort”.

Spotpriset ökade med 1,7 procent till 1 941,33 dollar per uns på tisdagen i New York efter att ha stigit 6,2 procent i februari. Även silver och platina är på väg upp.

Ryssland producerar mycket palladium

Palladium, som är en av de mest exklusiva och sällsynta ädelmetallerna i världen, har ökat kraftigt med 3,3 procent sedan oron stiger för leveransavbrott – eftersom Ryssland producerar omkring 40 procent av den globala brytningen av palladium.

ANNONS

Den försvagade svenska valutan har tryckt upp priset på guld ytterligare, vilket gjort att den som köpte guld för månad sedan fått se värdet på sin investering stiga med närmare 10 procent, som Dagens PS berättade om.

Läs även: Krigets pris: Spannmål och sällsynta metaller

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS