Dagens PS

Branschspecial: Transport och logistik – här är bolagen

Railcare Group och SAS är de börsnoterade bolagen inom transport och logistik på Stockholmsbörsens OMX. (Foto: Railcare Group och TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 mars 2024Publicerad: 01 mars 2024

Transport och logistik är en stor och viktig bransch både globalt och i Sverige. Däremot har vi ganska få stora börsnoterade bolag med branschen som sitt huvudfokus jämfört med våra grannländer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Transport- och logistik är en av de största branscherna på aktiemarknaderna i våra grannländer Danmark och Norge. I Köpenhamn huserar ett av världens största fraktbolag A.P. Møller – Mærsk, och i Oslo har vi en rad stora fraktbolag som Frontline och Wallenius Wilhelmsen och flygbolaget Norwegian. Även i Helsingfors har vi ett large cap-bolag i Cargotec, som också har omfattande verksamhet i Sverige.

På Stockholmsbörsens OMX är det dock lite tunnare i branschen, där vi får gå ned till small cap-listan för att hitta ett par bolag.

Noteras bör dock att många av börsens bolag sysslar med transport och logistik i någon form även när det inte är huvudverksamheten, och vissa mer än andra. Exempelvis tillhör mid cap-bolaget Elanders (börskurs Elanders) branschen “industriella varor och tjänster” då företagets traditionella verksamhet är som boktryckeri – men logistiktjänstdelen av företaget är idag den dominerande.

Small cap, Stockholmsbörsen, transport och logistik:

Flygbolaget SAS (börskurs SAS) aktie har störtat totalt de senaste åren, och aktieägarna har fått besked om att den är värdelös och att bolaget ska avnoteras. Ändå var det årets bäst presterande aktie på Stockholmsbörsen med över 200 000 ägare och xten uppgång på över 500 procent för året i slutet av februari.

Railcare Group (börskurs Railcare Group) är specialiserat på järnvägsunderhåll och relaterade tjänster. De erbjuder lösningar inom områden som reparation, drift, renovering och underhåll av järnvägsspår och tågfordon.

Bolag inom transport och logistik på mindre listor:

First North: Gotlandsbolaget, Jetpak Top Holding, Viking Supply Ships

ANNONS

Spotlight: Movebybike


Läs även: Pirater hotar nu fraktfartyg efter rebellernas missiler (Dagens PS)

Läs även: Rally i SAS värdelösa aktie – men ägaren rasar (Dagens PS)

Läs även: Branschspecial: Metall och gruvdrift – här är bolagen (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS