Dagens PS

Branschspecial: Metall och gruvdrift – här är bolagen

Metall och gruvdrift
Branschen för metall och gruvdrift på börsen domineras av storbolag som SSAB och Boliden. (Foto: Per Larsson/TT och Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 mars 2024Publicerad: 03 mars 2024

Metall och gruvdrift är historiskt sett en av Sveriges absolut största branscher, och har fått ett uppsving de senaste åren. Här är de börsnoterade bolagen i branschen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges allra största gruvbolag, LKAB, finns inte på börsen då de ägs av svenska staten. Det finns också en rad utländska bolag, både noterade och privata, som är aktiva i branschen i Sverige. Men det saknas för den skull ändå inte metall- och gruvbolag på den svenska börsen.

Läs även: Gruvboom väntar? Sveriges mest historiska gruvor kan återuppstå (Dagens PS)

Large cap, Stockholmsbörsen, metall och gruvdrift:

Alleima (börskurs Alleima) fokuserar på tillverkning och leverans av produkter i rostfritt stål och speciallegeringar samt industriella värmeprodukter. Deras produktutbud inkluderar sömlösa rostfria rör, värmeelement för industriell värmning, medicinteknisk tråd och precisionsband, vilket betjänar flera kundsegment globalt.

Boliden
Bolidens smältverk i Rönnskär, sett från havet. (Foto: Boliden)

Boliden (börskurs Boliden) är en gruvjätte med inriktning på prospektering, exploatering och distribution av olika ädelmetaller. Deras huvudsakliga råvaror inkluderar bly, zink, koppar och nickel, med tillverkning av ytterligare produkter såsom kopparsulfat, selen och järnsand. Företaget betjänar en bred kundkrets, med en särskild tonvikt mot bygg- och fordonssektorn. Bolidens verksamhet är organiserad genom flera dotterbolag som verkar på den europeiska marknaden.

Lundin Gold (börskurs Lundin Gold) är aktiva inom gruvindustrin med fokus på prospektering och utvinning av ädelmetaller och mineraler. Företaget har en betydande närvaro på den sydamerikanska marknaden och särskilt specialiserat sig på guldförnödenheter. Bolagets kundbas består huvudsakligen av återförsäljare på global nivå. Lundin Gold är en del av Lundin-koncernen och har sitt huvudkontor i Vancouver.

Lundin Mining (börskurs Lundin Mining) är ett bolag aktiva inom gruvsektorn med fokus på exploatering, prospektering och distribution av ädelmetaller och andra råvaror. Deras huvudsakliga råvaror inkluderar koppar, nickel, bly och zink. Bolaget bedriver utvinning både inom den europeiska marknaden och genom olika expansionsprojekt i Afrika. Dessutom har Lundin Mining andelar i olika internationella gruv- och prospekteringsprojekt. Huvudkontoret är lokaliserat i Vancouver.

ANNONS
Hybrit
SSAB driver Hybrit-projektet tillsammans med LKAB och Vattenfall. (Foto: SSAB)

SSAB (börskurs SSAB) är aktiva inom stålindustrin och erbjuder ett sortiment av produkter och tjänster som utvecklats genom samarbete med sina kunder. Deras utbud inkluderar stål, höghållfasta stål och specialstål, samt andra konstruktionslösningar. Verksamheten är spridd över flera produktionsanläggningar, med huvudsaklig närvaro i Europa och Nordamerika. Kundbasen är varierad och täcker olika sektorer. SSAB grundades 1978 genom ett riksdagsbeslut till följd av 1970-talets stålkris, och har svenska staten som största ägare Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

ANNONS

Senaste nytt

Mid cap, Stockholmsbörsen:

Copperstone Resources (börskurs Copperstone Resources) grundades år 2006 och genomgick en omstrukturering år 2019 för att fokusera på att återöppna Viscariagruvan i Kiruna med inriktning på kopparutvinning. Bolaget bedriver förberedande arbete, inklusive prospektering genom kärnborrning för att bedöma mineraltillgångarna, samt planering av entreprenader och upphandling av anrikningsverk och infrastruktur i området. En miljötillståndsansökan har lämnats in till Mark- och Miljödomstolen och ärendet är för närvarande under behandling. Förutom Viscariagruvan har Copperstone bearbetningskoncessioner och undersökningstillstånd i Arvidsjaur, där prospektering pågår, samt i Smedjebacken.

Gränges (börskurs Gränges) är ett tillverkningsföretag som fokuserar på att tillverka produkter av valsad aluminium. Deras specialisering ligger inom valsade produkter för värmeväxlarindustrin, vilket inkluderar pläterad plåt, ranka och rör. Kundbasen är huvudsakligen inom fordonsindustrin och produkterna distribueras globalt, med en betydande närvaro i Europa, Nordamerika och Asien. Bolagets huvudkontor är beläget i Stockholm.

Diamond
Diamantbolaget Lucara är baserat i Vancouver, Kanada, men aktien handlas på Stockholmsbörsen. (Foto: Lucara Diamond)

Lucara Diamond (börskurs Lucara Diamond) är ett prospekteringsbolag med huvudsaklig inriktning på utvinning av diamanter. Bolagets verksamhet är främst koncentrerad till Afrika och omfattar hela värdekedjan, från prospektering och utvinning till förädling av diamanter. Företagets vision är att etablera sig som en betydande aktör inom mellansegmentet för diamantutvinning. Huvudkontoret är beläget i Vancouver, Kanada, och bolaget är en del av Lundin-gruppen.

ANNONS

Small cap, Stockholmsbörsen:

BE Group (börskurs BE Group) är ett handels- och servicebolag som för närvarande erbjuder ett brett sortiment av stål, rostfritt stål och aluminium. Utöver detta tillhandahåller bolaget tjänster inom logistik, service och inköp. Dess leverans av produkter och tillhörande tjänster riktar sig främst till industriella aktörer på en global skala, med huvudsaklig verksamhet inom den europeiska marknaden. Bolagets huvudkontor är lokaliserat i Malmö.

Bolag inom metall och gruvdrift på mindre listor:

First North: Arctic Minerals, Auriant Mining, Botnia Exploration Holding, Filo Corp, Kopy Goldfields, Leading Edge Materials Corp, Nordic Iron Ore, Northgold.

NGM: Sotkamo Silver.

Nordic SME: Africa Resources, Archelon Natural Resources, Bluelake Mineral, Eurobattery Minerals, Grangex, Mahvie Minerals.

ANNONS

Spotlight: Beowulf Mining, Lovisagruvan.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS