Dagens PS

Bråk om mångfald mellan Investor och Di: "Tar avstånd"

Investor Di
Dagens industris ledarskribent PM Nilsson (infälld) och Investors vd Johan Forssell. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 25 okt. 2021Publicerad: 25 okt. 2021

Investor slår bakut och “tar tydligt avstånd” efter en ledarartikel i Di om bolagets nya “Mångfalds och inkluderingsgrupp”. Men Di:s politiske redaktör PM Nilsson står på sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens industris politiske redaktör PM Nilsson riktar hård kritik mot Wallenbergsfärens Investor i en ledare i Di på måndagen. Det rör sig om ett nya styrdokument och “Mångfalds- och inkluderingsgrupp” på Investor. Han menar att det är ett svek mot Wallenbergsfärens tradition med meritokrati och svensk social rotation.

“Det som då händer i Investorsfären, det vill säga i företag som Atlas Copco, ABB, Astra Zeneca, SEB, Epiroc, Ericsson, Nasdaq, Husqvarna, Saab och Electrolux är att cheferna börjar kartlägga de anställdas könsidentitet, etnicitet, religion, handikapp och sexuella läggning. Annars vet man ju inte om man har en balans vad gäller mångfaldsvariablerna”, skriver han.

Investor: “Stor förvåning”

I ett pressmeddelande slår Investor tillbaka mot PM Nilssons kritik. De skriver att “Investor tar tydligt avstånd från andemeningen i Dagens Industris ledare”. De reagerar med “stor förvåning” och att PM Nilssons tolkning inte stämmer.

”Att fokusera på eller efterforska ”börd” i samband med rekrytering är helt främmande för oss. Investor tar tydligt avstånd från diskriminering pga etnicitet, sexuell läggning, kön osv. Vi tror på inkludering, att medarbetare känner sig lyssnade på och är trygga med att uttrycka åsikter, idéer och komma med konstruktiva förslag. Vi mäter inte eller följer självfallet inte upp individers sexuella läggning, etnicitet, religiösa övertygelse eller dylikt”, skriver bolaget.

PM Nilsson backar inte

Ledarskribenten backar dock inte. I en ny Di text om Investors kritik svarar PM Nilsson:

”Det är bra att Investor tar avstånd. Men i deras plan för mångfald och inkludering står det tydligt att man i alla enheter ska eftersträva en balans vad gäller nationalitet, kön, bakgrund, etcetera, och då måste chefer ta reda på de anställdas och blivande anställdas olika typer av identiteter, annars famlar de i blindo, eller i värsta fall bara går på hudfärg”, säger han till Di.

ANNONS

Läs även: Här är aktieägarnas nya favoriter – Investor i topp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS