Dagens PS

Här är aktieägarnas nya favoriter – Investor i topp

Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 01 aug. 2021Publicerad: 01 aug. 2021

Bland aktieägarnas nya favoriter under 2021 syns investmentbolagen med Investor i topp. Även AB Volvo och Kinnevik har fått många nya aktieägare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investor drar iväg med flest nya ägare – som har ökat med drygt 90 000 till totalt 419 000 sedan årsskiftet. Inte långt efter kommer AB Volvo som har ökat med 60 000 till 341 000 aktieägare, enligt uppgif­ter från ägardatabasen Hol­dings.

Lockat nya ägare

Enligt Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom på Danske Bank så har Investor lyckats med målet att locka till sig nya ägare.

“Man gjorde en aktiesplit eftersom aktien ansågs vara för dyr. Och det verkar ha fungerat. Sedan har bolaget gått väldigt bra på börsen också”, säger hon till Di.

Även Kinnevik ser positiva siffror under 2021 med 40 000 fler ägare till totalt 195 000.

Det beror enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, på att det kommit många nya aktiesparare till börsen där han kallar investmentbolagen “ett slags mellansteg från en fond till aktiemarknaden”.

“Du får en bra riskspridning med flera välkända bolag bland deras innehav. Det är en klassisk första aktie för nykomlingar”, säger han.

Skapar uppmärksamhet

ANNONS

Bolag som går bra på börsen får uppmärksamhet och lockar snabbt till sig nya ägare  – som mobilintegreraren Sinch, med 20 000 nya ägare, och livekasinobolaget Evolution med 30 000 nya ägare, där båda har sett en utveckling på 150 procent det senaste året.

“De har gått som raketer under krisen och fortsätter att leverera jättefina resultat i år. Många har också köprekom­mendationer på Evolution”, säger Maria Landeborn och klargör att “Sinch plockades upp på finlistan för storbolagen, vil­ket gör att fler upptäckt aktien.

“Något som all upp­märksamhet hjälper med”, säger hon.

Aktiv på sociala medier

Det håller Joakim Bornold med om och lyfter fram att SBB:s vd Ilija Batljan har varit aktiv i sociala medier och poddar.

“Han har verkligen job­bat med att få in nya ägare i sitt bolag och det har uppen­barligen gett resultat.”

Läs mer: Investor redo för sättning på börsen – skapar möjligheter

 

ANNONS

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS