Dagens PS

Börsräven: "Snart dags för stimulanser igen"

Sven-Olof Johansson
Fastighetsmiljardären Sven-Olof Johansson tar risken att bli "idiotförklarad" med sin analys kring räntan, inflationen och kronan. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 juli 2022Publicerad: 07 juli 2022

Miljardären och fastighetskungen Sven-Olof Johansson tror att räntehöjningarna snart blåser över och att det då är “dags för stimulanser igen”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det säger Sven-Olof Johansson till SvD, och han har fått rätt förr i sina analyser.

Tidningen berättar att bankerna struntade i att ta över hans fastigheter under krisen i början av 1990-talet – trots att han hade skulder på över en miljard kronor.

Då, som nu, sade Johansson att en lågkonjunktur är nära, som per automatik leder till lägre räntor och nya stimulanser.

Vändningen kom då snabbare än många hade räknat med, konstaterar Johansson som på nytt spår att stimulanser i form av sänkta räntor och värdepappersköp är att vänta inom kort från centralbankerna.

Börsveteranen är bombsäker: Räntorna sänks och nya stimulanser stundar

“Räntorna går ner igen”, säger fastighetsmiljardären, fast övertygad om detta.

I dag är fastighetssektorn hårt ansatt på börsen och flera bedömare utgår från att mer smärta än vad som redan är fallet väntar fastighetsbolagen framöver, då många av företagen i branschen är högt skuldsatta.

Fastpartner, som Sven-Olof Johansson står bakom, uppges ha en belåningsgrad på 40 procent och en räntebindningstid på cirka två år, framgår det i Svenska Dagbladet.

ANNONS

Johansson tror att många av fastighetsbolaget klarar det hårdare räntetrycket. I vart fall de bolag som har bundna räntor.

I likhet med finansmannen Christer Gardell, vd och grundare av aktivistfonden Cevian, tror Sven-Olof Johansson att tech- och riskkapitalbolag är mer riskutsatta än fastighetsbolag, även om delar av fastighetsbranschen också är i riskzonen, särskilt mindre fastighetsbolag med svag likviditet, säger fastighetsnestorn i SvD-intervjun.

Men han tror även att Riksbanken ändrar kurs redan i mitten av nästa år, vilket gör att räntemarknaden ljusnar, bland annat till fördel för många hårt pressade fastighetsbolag.

ANNONS

Senaste nytt

Medan Riksbanken varnat för bankernas exponering och stora utlåning till fastighetssektorn, anser Sven-Olof Johansson att svenska banker är “i toppskick”.

Läs även: Fastighetstopparnas börssmäll: 10 miljarder

Läs mer: En tredjedel av börsvärdet i fastighetssektorn borta 

Läs också: Därför ratar stjärnförvaltaren SBB

Läs vidare: SBB-rally i debuten på börsens storbolagslista

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS