Miljardären och fastighetskungen Sven-Olof Johansson tror att räntehöjningarna snart blåser över och att det då är ”dags för stimulanser igen”.

ANNONS

Det säger Sven-Olof Johansson till SvD, och han har fått rätt förr i sina analyser.

Tidningen berättar att bankerna struntade i att ta över hans fastigheter under krisen i början av 1990-talet – trots att han hade skulder på över en miljard kronor.

Då, som nu, sade Johansson att en lågkonjunktur är nära, som per automatik leder till lägre räntor och nya stimulanser.

Vändningen kom då snabbare än många hade räknat med, konstaterar Johansson som på nytt spår att stimulanser i form av sänkta räntor och värdepappersköp är att vänta inom kort från centralbankerna.

Börsveteranen är bombsäker: Räntorna sänks och nya stimulanser stundar

”Räntorna går ner igen”, säger fastighetsmiljardären, fast övertygad om detta.

ANNONS
ANNONS

I dag är fastighetssektorn hårt ansatt på börsen och flera bedömare utgår från att mer smärta än vad som redan är fallet väntar fastighetsbolagen framöver, då många av företagen i branschen är högt skuldsatta.

Fastpartner, som Sven-Olof Johansson står bakom, uppges ha en belåningsgrad på 40 procent och en räntebindningstid på cirka två år, framgår det i Svenska Dagbladet.

Johansson tror att många av fastighetsbolaget klarar det hårdare räntetrycket. I vart fall de bolag som har bundna räntor.

I likhet med finansmannen Christer Gardell, vd och grundare av aktivistfonden Cevian, tror Sven-Olof Johansson att tech- och riskkapitalbolag är mer riskutsatta än fastighetsbolag, även om delar av fastighetsbranschen också är i riskzonen, särskilt mindre fastighetsbolag med svag likviditet, säger fastighetsnestorn i SvD-intervjun.

Men han tror även att Riksbanken ändrar kurs redan i mitten av nästa år, vilket gör att räntemarknaden ljusnar, bland annat till fördel för många hårt pressade fastighetsbolag.

Medan Riksbanken varnat för bankernas exponering och stora utlåning till fastighetssektorn, anser Sven-Olof Johansson att svenska banker är ”i toppskick”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Fastighetstopparnas börssmäll: 10 miljarder [Dagens PS]

Läs mer: En tredjedel av börsvärdet i fastighetssektorn borta [Dagens PS]

Läs också: Därför ratar stjärnförvaltaren SBB [Dagens PS]

Läs vidare: SBB-rally i debuten på börsens storbolagslista [Dagens PS]