Dagens PS

Därför ratar stjärnförvaltaren SBB

SBB
Det finns en rad motiv till varför fondproffset Michael Gobitschek avstår från att investera i Ilija Batljans SBB, förklarar han i en AFV-intervju. (Foto: Skärmdump från Skagen fonder)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 juni 2022Publicerad: 29 juni 2022

Det finns en rad motiv till varför fondproffset avstår från att investera i Ilija Batljans SBB, förklarar han i en AFV-intervju.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dålig transparens är ett av skälen, hög skuldsättning och risknivå gör också att Michael Gobitschek, förvaltare på norska Skagen M2, avstår SBB i portföljen.

“Det har varit för mycket ‘financial engineering’ för min smak och min risknivå. Lägg därtill korsägandet som jag ogillar skarpt och som för tankarna till avarter”, säger även förvaltaren på den globala fastighetsfonden i intervjun med Affärsvärlden.

Fastighetssektorn är hårt ansatt, i synnerhet den svenska, men Skagen M2 är inte närheten av raset som svenska fastighetsaktier upplevt på börsen hittills i år.

Fonden är enligt AFV ned med 13 procent vilket kan jämföras med 45-procentiga tapp i snitt för svenska fastigheter på börsen. Flera av fastighetsbolagen har fallit tyngre än så. Nyligen kom rapporterar om att över 70 procent av SBB:s börsvärde gått upp i rök i år.

Michael Gobitschek betonar betydelsen av att ha en geografiskt bred och diversifierad fastighetsportfölj.

Han anser också att analytikerna missat den nu aktuella nedgången på fastighetsmarknaden, men det är ändå för tidigt att bottenfiska svenska fastighetsaktier, anser han.

Läget är mer gynnsamt, enligt hans taktik, när inflationen stabiliserats.

Han talar även om “en masspsykos” i synen på börsbolagen där varningssignalerna ignorerats.

ANNONS

I svensk fastighetssektor är den höga skuldsättningen det stora problemet, vilket får kännbara effekter när räntan nu höjs.

Men inflation i sig behöver inte vara så farligt, det går att parera mot det, enligt fondförvaltaren som tror att amerikanska jättar som exempelvis Blackstone och Brookfield kan komma att göra svenska fastighetsklipp när värderingarna nu står så lågt.

“Vi kan nog räkna med en hel del utländska förvärv”, säger Michael Gobitschek till AFV.

Läs även: Ilija Batljan rasar: “Felaktigt och missvisande”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS