”Portföljerna är i utgångsläget väldigt högt värderade”, säger finansprofilen Christer Gardell om riskkapitalbolag i en intervju med Svenska Dagbladet.

ANNONS

Generellt sett tror Gardell på en förhållandevis måttlig kris, den ”stora smällen” åker riskkapitalbolagen på, siar han och ser framför sig ”gigantiska nedskrivningar” i sektorn.

”Om börsen går ner 25 procent borde riskkapitalbolagen skriva ner sina tillgångar med minst 75 procent, eftersom de är så hårt belånade”, säger den kände finansmannen till Svenska Dagbladet och pekar ut en rad etablerade bolag i branschen.

Han nämner jättarna Nordic Capital, EQT, KKR, Blackstone, CVC och förklarar att branschkollegor oroar sig för att det kan bli ”nästa subprime”, säger han.

De statliga AP-fonderna, som förvaltar en betydande andel av svenska folkets pensioner, är tungt positionerade i riskkapitalbolag och riskerar att dras med i riskkapitalbolagens fall, enligt aktivistfonden Cevian Capitals frontperson Christer Gardell.

Gardell pekar ut riskkapitalbolag, techbolag, spac:ar, kryptovalutor och fastighetsbolag i riskzonen

Förutom riskkapitalbolag är mardrömmen inte slut för redan hård prövade techbolag, enligt finansproffset som talar om en uppblåst börs av centralbankerna.

ANNONS
ANNONS

Techföretagen som han anser haft fel fokus kan räkna med ras i värderingarna på ”uppåt 100 procent”. Mardrömmen för techbolagen är inte över än, resonerar Gardell i SvD-intervjun där han får frågan om han menar att bolagen går mot konkurs.

Svaret han ger är att många av techbolagen haft ”en urkorkad strategi” med en jakt på tillväxt samtidigt som lönsamheten är obefintlig.

Kryptovalutor går samma dystra öde till mötes som flera av techbolagen, enligt Christer Gardell.

Och även spac:ar.

När det gäller högt belånade fastighetsbolag liknar Gardell sektorn med ”Ebberöds bank” och där blir en omfinansiering mer problematisk, säger han.

Men till skillnad mot krisen i början av 1990-talet är bankernas riskexponering mot fastigheter inte lika stor i dag, tillägger Cevian Capital-toppen i SvD där han inte oväntat lyfter fram storbolag som han själv investerat som fortsatt starka kort på börsen, exempelvis Ericsson, Volvo och Trelleborg, framgår det.

ANNONS
ANNONS

På Cevian är det trots börskalabaliken business as usual och fortsatt aktieköp.

”Vi gillar att spela anfall när alla andra spelar försvar.”

Läs även: WSJ och FT: Klarna-krasch – rasar 470 miljarder i värde [Dagens PS]

Missa inte: Christer Gardells aktietips: ”Volvo är billigt” [Dagens PS]