Trustly svarar FI – men det är noll insyn

Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 27 maj 2021
Trustly FI
Betalförtaget Trustlys vd Oscar Berglund. (Foto: TT)

Trustly svarar FI – men det är noll insyn. Börskandidaten yppar inte ett ord om vad svaret är på myndighetens granskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bara timmar innan deadline löpte ut skickade Trustly in svaret, drygt 140 sidor, till Finansinspektionen, uppger Svenska Dagbladet.

Bakgrunden är den granskning som tillsynsmyndigheten bedriver – och som också är omgärdad av sekretess – inför betalplattformens haussade börsnotering.

Trustly har skjutit upp börsnoteringen – en av de största i Sverige på flera år – med anledning av FI:s skrivelse som syftar till att räta ut flera frågetecken kring bolagets verksamhet.

Förhindras penningtvätt?

“Vi granskar att de gör det förebyggande arbete som krävs för att de ska skydda sig mot att utnyttjas för penningtvätt”, har Erik Blommé, biträdande avdelningschef på FI, tidigare deklarerat i SvD.

Trustlys konto-till-konto-betalningar används av åtskilliga nätcasinon och vadslagningsbolag.

Trustly skulle först inkomma med svar på Finansinspektionens granskning den 11 maj – men bad om anstånd. Och nu har svaret, fem i tolv, alltså inkommit.

Det inkom i tisdags, den 25 maj, och som framgår precis innan respiten gick ut.

Det är locket på

Vad som sägs där är emellertid konfidentiellt, konstaterar SvD.

Det enda besked tidningen får är att Trustly alltså lämnat in svaret och att man “kommenterat myndighetens preliminära observationer och åsikter”, samt att processen pågår.

Dagens Industri har tidigare berättat att Trustlys chef med ansvar för penningtvätt och finansiering av terrorism slutade mitt under pågående granskning från Finansinspektionen – den inleddes redan på hösten 2020 och med tiden har FI enligt SvD begärt in mer dokumentation.

För Trustly och den fortsatta granskningen är det enligt artikeln “avgörande” vad svaret till FI innehåller. Det kan “få stora konsekvenser”, heter det.

Läs även: Satsade 30 miljoner – kan bli 10 miljarder »

Läs vidare: Fonderna tvekar att investera i Trustly »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS