Nu ryktas det om att en börsintroduktion är nära förestående för gasbolaget Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). Man vill kliva in och ersätta rysk gas i Europa. 

ANNONS

Gasbolaget ADNOC kan se en börsintroduktion redan i februari, enligt uppgifter till Reuters. Det kan vara en av de mest intressanta börsnoteringarna i år.

Minst 50 miljarder dollar

Den statliga oljejätten offentliggjorde i höstas att man slår samman gasbearbetningen med verksamheten för LNG, flytande fossilgas, med planer på en börsnotering.

Enligt uppgifter till Reuters söker ADNOC en värdering på minst 50 miljarder dollar (knappt 519 miljarder kronor) för ADNOC Gas vid en börsintroduktion.

Börsintroduktion före mars?

Reuters källor säger att det kan vara aktuellt med IPO så snart som i februari.

Det skulle innebära att man noterar bolaget innan den muslimska fastemånaden Ramadan inleds i slutet av mars när aktiviteten på marknaden avtar, skriver Reuters.

Gasbolag ersätter ryska flödet

ADNOC som leds av sultan Ahmed al-Jaber fokuserar på den europeiska gasmarknaden, och satsar på att ersätta den ryska gasen som upphört flöda efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina och sanktionerna som följde från EU.

Reuters källor uppger att den påskyndade tidsramen för bolagets börsintroduktion fått Goldman Sachs och Bank of America att kliva av som huvudansvariga.

Brittisk bank tar över

I stället har brittiska HSBC utsetts att arbeta tillsammans med First Abu Dhabi Bank.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Goldman Sachs: Nästa vinnare inom råvaror [Dagens PS]

Läs även: Pengaregn och vinstrekord för oljejättarna [Dagens PS]