Exxon Mobil, Chevron, BP, Shell och Totalenergies väntas rapportera en sammanlagd vinst på 190 miljarder dollar för 2022, enligt analytiker. Det handlar om rekordnivåer.

ANNONS

Ryssland invaderade Ukraina och oljepriserna sköt i höjden.

Den kortaste sammanfattningen av 2022 för oljegiganterna Exxon Mobil, Chevron, BP, Shell och Totalenergies.

Resultatet blir rekordnivåer på vinsterna hos jättarna som tillsammans tros landa en vinst på 190 miljarder dollar för 2022, enligt analytiker CNBC refererar till.

Inte konstigt kanske att USA:s president Joe Biden anklagat oljebolagen för att skörda orimligt av ett ”oväntat krig” eller för att, som han sade i juni 2022 om Exxon Mobil, att tjäna ”mer pengar än Gud”.

Belönar aktieägarna

Man räknar nu med att energijättarna kommer att använda de exceptionella vinsterna till att belöna sina aktieägare med högre utdelningar och annat.

ANNONS
ANNONS

Exxon Mobils talesperson Erin McGrath säger till CNBC att högre energipriser ”till stor del är ett resultat av en obalans mellan utbud och efterfrågan” och att det är företagets investeringar under de senaste fem åren som drivit fram resultatet.

Talesmän för BP och Shell ville inte kommentera inför helårsresultat, medan Chevron och Totalenergies inte svarade när de kontaktades av CNBC.

”De tjänar på det”

”De tjänar på den nuvarande ökningen av olje- och gaspriserna, och de satsar på det. Och det du ser är faktiskt ökade investeringar i olja och gas”, säger Agathe Bounfour, oljekampanjledare vid NGO Transport & Environment, till CNBC.

”Jag tror att med tanke på att priserna på olja och gas sannolikt kommer att hålla sig uppe är det viktigt för oss att reflektera över att dessa vinster kommer att förbli höga samtidigt som många hushåll kämpar med energipriserna”, tillägger hon.

”Vad vi såg hända 2022 är att de stora oljebolagen använde de höga oljepriserna och energikrisen för att övertyga investerare om att energikrisen borde förmörka klimatkrisen – och det har orsakat ett bakslag”, säger Mark van Baal, grundare av nederländska aktieägaraktivisten Follow This, till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Räknar inte klimatkostnad

”Inställningen hos oljeindustrin är ”vi har en mycket stilig affärsmodell och vi kommer att försvara den med näbbar och klor”, sa van Baal.

”Anledningen till att den är så stilig är för att det finns så många externa effekter som inte ingår i deras kostnader och den största är kostnaden för klimatförändringar.”

Läs även: Så bygger Saudiarabien framtiden efter oljan [Dagens PS]