Träffar man rätt inom råvaror kan det gå riktigt bra. Det bästa exemplet på senare tid är litium som används i batterier till elbilar. Den som investerade i januari 2021 har elva-faldigat insatsen fram till nu.

ANNONS

Svårt att hitta någon annan placering som klår litium under den perioden.

Kol var förra årets vinnare inom råvaror

Under förra året var det dock inte litium utan kol som hade den bästa prisutvecklingen. När gasen från Ryssland skulle ersättas ökade efterfrågan på kol.

Under fjolåret steg kolpriset med hela 157 procent.

Hade Vattenfall behållit sina koltillgångar i Tyskland, istället för att rea bort dom, hade de varit värda en förmögenhet nu

Källa: Trading Economics

Magnesium halverad

Men råvaror är också lite av minerad mark. Det gäller att läsa kartan rätt vilka råvaror som det kommer att råda brist på alternativt överutbud.

Under 2022 hamnade magnesium i fel ringhörna och mer än halverades i pris.

Uran till nio nya kärnkraftverk i Sverige

En råvara som investmentbanken Goldman Sachs däremot tror är i rätt ringhörna är uran. Vattenfall har lämnat in ansökan om att få bygga nio stycken små kärnkraftverk i Sverige.

Och de är inte ensamma. Ny kärnkraft planeras i flera länder. I Frankrike, USA och Kanada prospekteras det för fullt. Japan har annonserat att avstängda kärnkraftverk åter skall tas i bruk.

Brist på uran

Det medför, enligt Goldman Sachs, att efterfrågan på uran kommer att stiga med nästan 50 procent fram till 2040.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt bedöms tillgången på uran falla med 25 procent (se diagram nedan).

Källa: Goldman Sachs

Det är med andra ord upplagt för kapacitetsbrist på uran. Det kommer att påverka priset. Förra årets prisuppgång på 12 procent kanske bara var en försmak av vad som komma skall.

Relaterade artiklar:

Är Indien nästa stormakt på börsen? Dagens PS