Börsen i USA dök nedåt på tisdagen. Hökaktiga kommentarer från den amerikanska centralbanken och potentiellt utökade sanktioner mot Ryssland gör investerarna försiktiga.

ANNONS

S&P 500 gick nedåt 1,3 procent, med techbolagen i spetsen, och även obligationer tappade värde. Det finns en oro för vad inflationen och Feds svar på den ska innebära för den amerikanska ekonomin, enligt Bloomberg. Nasdaq 100 var på tisdagen ned 2,2 procent, och Dow Jones Industrial Average 0,8 procent.

Inverterad räntekurva

Den tioåriga obligationsräntan steg för tredje dagen i rad och är nu högre än på tre år. Fokus för finansvärlden ligger nu på de inverterade räntekurvorna, som kan tyda på att ekonomin är på väg nedåt.

Börsen ned i USA – hökaktig Fed och mer sanktioner
Den inverterade räntekurvan, med högre långa än kortsiktiga räntor, kan vara tecken på att en lågkonjunktu är i faggorna. Foto: Bloomberg

”Det finns en stor osäkerhet kring vad som kommer att hända på en rad områden som rör investeringar, om USA är på väg mot en lågkonjunktur, hur hög inflationen blir och vad Fed kommer att göra åt det”, säger Ed Yardeni, vd för Yardeni Research enligt Bloomberg. ”De många okända faktorerna gör att det har varit volatilt på börsen hittills i år.”

Börsen väntar på fler sanktioner

Marknaden väntar på besked om skärpta sanktioner mot Ryssland från USA, EU och G7. EU planerar att föreslå obligatorisk utfasning av import av ryskt kol som ett direkt svar på de misstänkta krigsbrotten i Ukraina.

Priset på europeiskt kol har stigit till det högsta på tre veckor. Råoljepriset faller efter EU:s besked om att det inte blir sanktioner på rysk olja och gas i nuläget.

Fler besked från Fed

Investerare i USA väntar nu på protokoll från onsdagens Federal Reserve-möte för att få besked om hur snabbt räntorna stiger.

”Fed har varit glasklara med vad vi kan förvänta oss från dem”, säger Liz Young, chef för investeringsstrategi på SoFi till Bloomberg. ”De gjorde exakt vad vi förväntade oss första gången i mars och nu är de ännu tydligare med vad som kommer i maj.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Twitters aktie upp – Elon Musk blir största ägare [Dagens PS]

Läs även: Ekonomer varnar för nya signaler om recession [Dagens PS]