Elon Musk har köpt 9,2 procent av aktierna i Twitter, enligt uppgifter till Bloomberg. Aktien gick upp 26 procent efter beskedet.

ANNONS

Elon Musk meddelade förra veckan att han tänkte ”skaka upp” marknaden kring sociala medier. I dag blev det känt att Teslagrundaren har köpt 9,2 procent av Twitter och därmed blir bolagets största aktieägare.

Aktierna har köpte han till ett värde av 2,89 miljarder, baserat på fredagseftermiddagens kurs.

Musk har 80 miljoner följare på just Twitter. Beslutet om innehavet kommer någon månad efter att han hade gjort en enkel opinionsundersökning bland sina följare och frågat om de anser att Twitter följer principen om yttrandefrihet.

Efter att 70 procent av följarna svarade nej på frågan gick Musk ut med informationen att han funderar på att starta en egen social mediekanal.

Elon Musk kontroversiell för Twitter

Musk uttalar sig ofta på Twitter, men har också stött på motstånd I vissa fall, delvis eftersom det han skriver där kan påverka aktiekurser och manipulera marknaden.

När Elon Musk blir en av de stora ägarna kommer det att sätta press på den nya vd:n Parag Agrawal, som i en hast har ersatt Jack Dorsey.

Möjligen kan relationen till den nye vd:n påverkas av en tidigare tweet då Musk postade ett meme som jämförde Agrawal med Josef Stalin, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Twitter är för närvarande under stor press och ägarna vill snabbt öka lönsamheten och tjänstens olika funktioner. Musk har tidigare kritiserat bolagets tillvägagångssätt, bland annat att Twitter.

Läs också:

Elon Musk sprider konspirationsteorier om bitcoins grundare [Dagens PS]
Elon Musk på Twitter: Starta om vilande kärnkraftverk [Dagens PS]