Stockholmsbörsen var blandad vid dagens stängning. Anledningen stavas Atlas Copco och det lyft som aktien fick efter halvledarbolaget Nvidias tjurrusning på New York-börsen. 

ANNONS

Minus på breda OMXSPI-index och plus på storbolagsindex – i dag var torsdagens börs blandad vid stängning.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stängde på minus 0,4 procent, samtidigt som storbolagsindex OMXS30 steg med 0,1 procent.

Hur kunde det komma sig?

Atlas Copco lyfte efter tjurrusning i USA

Efter att ha presenterat en stark rapport blev det tjurrusning för halvledarbolaget Nvidia på New York-börsen, rapporterar Dagens Industri.

I ett morgonbrev kommenterade Ålandsbanken att Nvidiarapporten är ”positiv för bolag med anknytning till halvledarindustrin”.

Sagt och gjort: Nvidias positiva utveckling smittade av sig på andra liknande bolag – däribland Atlas Copco.

ANNONS
ANNONS

Bolagets A-aktie stängde på plus 2,7 procent medan B-aktien var upp 1,9 procent.

Fritt fall för SBB och Embracer på Stockholmsbörsen

Det kurskollapsade gamingbolaget Embracer fortsatte att falla ytterligare 7,8 procent efter gårdagens ras på nära 45 procent. Flera banker och analyshus har justerat ned sina riktkurser och rekommendationer för aktien, sedan bolaget meddelat att ett större strategiskt samarbete inte blir av.

Läs mer om det här!

Du kan också läsa mer om vad Embracers vd säger om fallet här.

Även fastighetsbolaget SBB fortsätter att falla på börsen. På torsdagen föll aktien 4,3 procent, efter att ha fallit med nära 12 procent på onsdagen.

H&M tappade utan bolagsspecifika nyheter

Klädjätten H&M tappade också på OMXS30-indexet, aktien föll 1,6 procent. Detta utan bolagsspecifika nyheter.

ANNONS
ANNONS

Nordeas analytiker har nyligen sänkt sina prognoser för det andra kvartalet och har svårt att se kursdrivare i det korta perspektivet, skriver Di. Analytikerna har en långsiktigt positiv syn på aktien.

Uppåt för Eltel efter affär med Vattenfall

Infrastrukturbolaget Eltel steg 9,4 procent efter att ha meddelat en jätteorder värd 51 miljoner euro, motsvarande 585 miljoner kronor.

Bolaget har tecknat kontrakt med Vattenfall eldistribution om att installera 664 000 av den nya generationens smarta elmätare.

Läs även: Swedbank: Efter slakten – uppsidan nästan 100 procent [Dagens PS]