ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Miljardsmäll: Embracers samarbete kapsejsar

Uppdaterad: 24 maj 2023Publicerad: 24 maj 2023
Embracer
Lars Wingefors, vd för och medgrundare av Embracer Group. (Foto: TT)

Sent under natten mot onsdagen fick gamingbolaget Embracer beskedet att ett större strategiskt samarbete inte blir av, avslöjar vd:n.

ANNONS
ANNONS

För småspararfavoriten Embracer är det ett rejält bakslag att det samarbete som bolaget förhandlat om i sju månader, enligt vd Lars Wingefors, nu havererar.

“Det har varit ett utmanande år som påverkades negativt av spelförseningar, svagare konsumentefterfrågan och svalt mottagande av vissa större lanseringar. Sent inatt blev vi informerade att ett större strategiskt samarbete som förhandlats under sju månader inte kommer att bli verklighet. Vi räknar nu med att generera ett Justerat EBIT mellan 7 – 9 miljarder SEK med förbättrad kassakonvertering under räkenskapsåret 2023/24 och goda tillväxtutsikter åren därefter”, skriver Wingeford i samband med resultatrapporten för fjärde kvartalet som släppts under onsdagsmorgonen.

Omsättningen ökar under perioden, enligt rapporten.

Däremot är den organiska tillväxten negativ, framgår det.

Embracer sänker prognosen för i år

Det justerade rörelseresultatet var i linje med tidigare preliminär siffra.

Gamingbolaget justerar nu ned prognosen för innevarande räkenskapsår.

“Bolaget har brutit sina två huvudsakliga löften för i år”, skriver ABG i en kommentar som Affärsvärlden tagit del av. Läs mer om det här.

Även den norska storbanken DNB förvånas av den ”signifikant” sänkta prognosen för 2023/2024, enligt en kommentar som AFV tagit del av.

När det gäller samarbetsavtalet som sprack, skriver Lars Wingefors:

“Förhandlingar har tagit betydligt längre tid än vi ursprungligen räknat med efter att vi fick ett muntligt åtagande redan i oktober 2022. Det aktuella avtalet översteg 2 miljarder USD i kontrakterade utvecklingsintäkter under en period på sex år. Avtalet skulle ha täckt redan aktiverade kostnader för ett antal av spel med stor budget, men även bidragit till att förbättra förutsägbarheten för vinst och kassaflöde på både medellång och lång sikt under tiden för spelens utveckling.”

Läs mer här och ta del av delårsrapporten i detalj.

Läs också: Vinstvarning sänker Embracer på börsen

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här