Dagens PS

Avanzas kunder sålde bort sig i H&M

Ny statistik från Avanza visar att många kunder kan ha sålt bort sig för tidigt i aktien och missat de senaste dagarnas starka uppgång i H&M.
Ny statistik från Avanza visar att många kunder kan ha sålt bort sig för tidigt i aktien och missat de senaste dagarnas starka uppgång i H&M. (Foto: NTB/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 28 mars 2024Publicerad: 28 mars 2024

H&M hade sin femte bästa börsdag någonsin efter rapporten under onsdagen. Nu visar dock ny Avanza-statistik att många sparare kan ha sålt bort sig för tidigt och missat uppgången.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nätmäklaren Avanza har släppt ny månadsstatistik över vilka aktier deras kunder köpt och sålt mest av under mars månad.

Storbankerna dominerar inköpslistan

Sex av de tio mest köpta aktierna i mars är utländska. I topp på köplistan är dock en av få sektorer som backade under månaden.

Statistik som Dagens PS redovisade under onsdagen visade att banksektorn var den enda sektorn som inte var en vinnarsektor på en annars mycket pigg marsbörs i Sverige.

Trots det var de svenska storbankerna Handelsbanken (börskurs Handelsbanken), Swedbank (börskurs Swedbank) och SEB (börskurs SEB) alla på listan över de tio mest köpta aktierna bland nätmäklaren Avanzas kunder i mars visar ny statistik.

ANNONS

Senaste nytt

Bankerna dominerar

”Bankerna dominerar listan över mest köpta aktier i mars. Gemensamt för dessa är att de presterat betydligt sämre än index under den senaste månaden. Intresset för bankerna tror jag beror mycket på deras höga direktavkastning. Utdelningen är också orsaken till att Handelsbanken och SEB underpresterat börsen då deras x-dagar har passerat, säger Avanza sparekonom Philip Scholtzé i en kommentar.

En annan intressant notering i statistiken är att listan domineras av utländska aktier. Det tror sparekonomen beror på önskan att inte lägga alla ägg i samma korg bland investerarna som resonerar vidare:

ANNONS

“Under lång tid har det gett extra skjuts att handla aktier i annan valuta på grund av den svaga svenska kronan, men förmågan att köpa rätt aktier betalar många gånger mer. Saab, Traton, Nvidia och Rheinmetall har alla stigit mellan 60–90 procent i år”.

Sålde för tidigt i H&M

På säljsidan sticker folkaktien Investor (börskurs Investor) samt H&M (börskurs H&M) ut.

Att sälja klädjätten kan dock stå många sparare dyrt givet den starka avslutning på månaden som aktien haft.

Storbanken ser fortsatt potential i H&M

H&M överraskade marknaden på onsdagen med en stark kvartalsrapport. Trots kursrusningen tycker flera analyshus att aktien fortfarande är köpvärd.

“Aktien har precis som börsen stigit under mars, men gårdagens rapportreaktion visar hur svårt det är att tajma aktiemarknaden. Ett par timmar in i onsdagshandeln var H&M upp ytterligare över 12 procent, vilket med facit i hand innebär att många sålde för tidigt”, kommenterar Philip Scholtzé.

Hela Avanzas statistik finns att ta del av här.

Läs mer:

ANNONS

Fondspararna kan ha gjort en dundertabbe. Dagens PS

Sista chansen för utdelningsjägare: Aktierna som ger mest. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS