Dagens PS

Sista chansen för utdelningsjägare: Aktierna som ger mest

Bara timmar kvar tills det är dags att stå som ägare för några av de största utdelningsaktierna.
Nu är det hög tid att handla in några av de största utdelningsaktierna för de investerare som är sugna. Redan på onsdag är storbanken SEB först ut (Foto: Mikael Andersson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 18 mars 2024Publicerad: 18 mars 2024

En rekordstor utdelningssäsong på Stockholmsbörsen står för dörren. Redan på onsdag är sista dag att stå som ägare för den som vill ta del av en av storbankernas utdelningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inte mindre än 312 miljarder kronor ska skiftas ut till ägarna i de största svenska aktiebolagen under årets utdelningsbonanza.

98 miljarder delas ut i veckan

Det är rekord med 43 miljarder mot tidigare år eller omräknat i procent:16 hack upp.

En beräkning från Privata Affärer visar att Astra Zeneca (börskurs Astra Zeneca), Volvo lastvagnar (börskurs Volvo) och de fyra storbankerna tillsammans svarar för hela 60 procent av den totala utdelningen.

För den som vill ta del av utdelningsfloden gäller det att bestämma sig nu. Redan denna vecka ska 98 miljarder kronor få nya ägare enligt en sammanställning som AFV gjort.

Först ut är storbanken SEB (börskurs SEB). Den som inte står som ägare av Wallenbergsbanken på onsdag, när den så kallade avrakningsdagen eller x-dagen äger rum, kommer inte få ta del av de totalt 25 miljarder kronor som skiftas ut.

Det motsvarar i skrivande stund en direktavkastning på 7,4 procent.

Dagen efter är det dags för nästa storbank, Handelsbanken (börskurs Handelsbanken) vars styrelse varit ännu mer generös och ger en “kupong” på hela 10,6 procent som totalt uppgår till 26 miljarder.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Volvo bäst i klassen av svenska bolag

I pengar räknat brädas dock de svenska storbankerna av sin finländska kollega Nordea (börskurs Nordea). Finnarna har på fredag avstämningsdag för 36 miljarder utdelningskronor till sina ägare motsvarande 8,2 procent.

Värstingen i klassen bland storbolagen är dock Volvo Lastvagnar. Står du som ägare till aktien den 28e mars, veckan innan påsk, så kan du räkna med 18 kronor i utdelning per aktie. Här talar vi om totalt 37 miljarder som skiftas ut.

Visserligen delar Stockholmsnoterade AstraZeneca ut 47 miljarder men i procent är det bara runt 1,5 jämfört med Volvo Lastvagnar som nästan når upp till 6 procent trots senaste tidens kraftiga kursuppgång.

Viktigt att komma ihåg är att utdelningen på kontot oftast kommer några dagar eller en vecka efter själva avräkningsdagen.

Läs mer:

Rekordutdelning hägrar: 312 miljarder ska skiftas ut. Dagens PS

Globala utdelningar slår alla tiders rekord. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS