”Det största bedrägeriet i företagshistorien”. Hindenburgs beskrivning av Adani Group. Första dagen kostade påståendet Adani 12 miljarder dollar, motsvarande 123 miljarder kronor.

ANNONS

Nathan Anderson och hans Hindenburg Research har gjort sig ett namn genom analyser som fått aktier och stora företag att sjunka mot botten snabbt.

Anderson har fått Wall Streets öra efter att uppmärksammade analyser av elbilstillverkarna Nikola Corp och Lordstown Motors Corp.
Nu tar han sikte på sitt största byte någonsin – och kallar det rubrikvänligt ”Det största bedrägeriet i företagshistorien”, skriver Bloomberg.

Tredje rikaste

Det handlar, som Dagens PS skrev om tidigare i veckan, om den indiske industrimannen Gautam Adani och hans företagsgrupp Adani Group.

Adani själv är god för 113,4 miljarder dollar, enligt Bloomberg som definierar honom som världens tredje rikaste person.

”Manipulationer och bedrägerier”

Det borde han inte vara, enligt Nathan Anderson och Hindenburg.

I tisdags hävdade de att Adani Group byggts på ett fräckt system av aktiemanipulationer och bokföringsbedrägerier.

ANNONS
ANNONS

Rapporten fick, naturligtvis, Adani Group att gå i taket, inte minst när den sopade bort 12 miljarder dollar, motsvarande 123 miljarder kronor, av gruppens marknadsvärde redan första dagen.

Nu säger Adani att man undersöker rättsliga åtgärder mot Hindenburg och Anderson.

Sänkt 30 företag

Sedan 2020 har Anderson och Hindenburg analyserat och lämnat rapporter om ett 30-tal företag.

I genomsnitt föll deras aktier cirka 15 procent nästa dag och låg 26 procent lägre sex månader senare, enligt beräkningar av Bloomberg.

Men Adani Group och Gautam Adani är tungviktare av ett slag som Nathan Anderson aldrig gått upp i ringen mot tidigare.

Gautam Adani, Asiens rikaste person, har ägnat fyra decennier åt att bygga ett affärsimperium som omfattar bland annat energi, jordbruk, fastigheter och försvar och har en nära relation till Indiens premiärminister Narendra Modi.

Inga tomater än

Andersons Hindenburg består av ett tiotal personer, en blandning av tidigare journalister och analytiker.

ANNONS
ANNONS

Oddsen i den nya tungviktsmatchen anses helt på Adanis sida – men Anderson ser fler arbetsuppgifter oberoende av utgången.

”Det finns fortfarande gott om bedrägerier där ute”, har Anderson tidigare sagt till New York Times.

”Om det någonsin kommer dit att jag känner att det mesta av företagsbedrägerierna i Amerika har eliminerats, då kommer jag förmodligen att meddela att jag kommer att odla tomater eller något.”

Ännu har inga meddelanden om grönsaksodlande kommit från Nathan Anderson…

Läs även: Världens tredje rikaste under attack: ”Största bluffen” [Dagens PS]