Apple följer nu efter andra företag i techsektorn. Man drar åt svångremmen, och drar ned på kostnader inom vissa områden för att förekomma en nedgång i ekonomin.

ANNONS

Apple har genom pandemin klarat sig ovanligt bra, men nu kryper orostecknen in även där. Enligt Bloomberg fattar företaget beslut om att minska både kostnadsutveckling och anställningar nästa år. Målet är att se till att företaget klarar en nedgång i ekonomin, säger Bloombergs källor.

Apple klarat pandemin

Förändringarna gäller inte hela företaget, men den mer försiktiga inställningen är inte vanligt för Apple. Genom pandemin har företaget slagit alla börsens förväntningar.

Företaget har under senare år investerat enorma pengar i forskning och utveckling. Man har också rekryterat aggressivt från konkurrenterna, och lanserat en hel rad nya produkter. Liksom de flesta andra har Apple drabbats av problem i leverantörskedjan, och nedstängnigarna i Kina. I april flaggade företaget för att problemen kan kosta dem 8 miljarder dollar (knappt 82,2 miljarder kronor) för kvartalet.

Drar ned budget 2023

Det är alltså budgeten för de olika avdelningarna för 2023 som drabbas. Vissa av dem får alltså mindre pengar än förväntat att spendera på forskning, utveckling och anställningar. Samtidigt lägger man mer pengar för att kunna konkurrera på arbetsmarknaden. Nyligen höjdes lönerna för många timanställda med mellan 5 och 15 procent.

Det är ovanligt att Apple drar ned på det här viset, men det har hänt förut. När Iphone inte säljs som förväntat i Kina 2019 (före pandemin) minskar företaget ned på anställningar. Tidigare i vår drar man också ned på anställningar för viss butikspersonal.

Flod av nya produkter

Apple planerar också att släppa nya produkter. Vi kan bland annat se fram emot inte mindre än fyra nya Iphonemodeller, tre varianter Apple Watch, nya Mac-datorer och en större Ipad.

Efter rapporten faller företagets aktier med lite drygt 2 procent på börsen. I år har Apple rasat ungefär 17 procent, och det ligger i linje med resten av marknaden.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rykte: Nästa Apple Watch larmar om du får feber [Dagens PS]

Läs även: Apple leder chiprevolutionen – fler följer med egna chip [Dagens PS]