AFV tror i analys att SAS visserligen överlever, men stamaktien väntas oavsett kraschlanda och rasa 90 procent från dagens nivåer.

ANNONS

Tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare, Peter Benson, anser det inte är någon god idé att förlita sig på SAS i turbulensen.

”Undvik till varje pris att åka med på SAS resa”, skriver han på Affärsvärldens hemsida.

Flygbolaget kommer att få slita hårt för att få berörda parter att skaka fram 20 miljarder kronor med tanke på den höga risken, men det kan gå även om det blir stökigt, enligt hypotesen.

”Längs vägen kan vi få se att SAS försätts i företagsrekonstruktion. Det vore nog bra. En rekonstruktör får en bättre förhandlingssits mot alla intressenter samtidigt som rekonstruktörens bästa strategi är att maximera värdet av verksamheten”.

Alternativet är att skickliga turn-around-investerare kliver in med de pengar som det krisande flygbolaget behöver akut, heter det vidare i analysen.

”Då skulle 5-10 miljarder kunna gå till att köpa ut trilskande fordringsägare (till rabatt så klart) och 10 miljarder skulle gå in till SAS via en nyemission. Givetvis villkorat av stora kompromisser från fack och leasingbolag”, skriver Benson i sin analys om SAS.

Summa summarum när det gäller SAS stamaktie är att den, oberoende vad som händer, sannolikt blir värdelös, avslutar Benson.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nu hotar lång pilotstrejk krisande SAS [Dagens PS]

Läs också: SAS vd: Kan bli slutet för flygbolaget [Dagens PS]

Läs mer: Di: Krisande SAS lockar utländskt konsortium [Dagens PS]