Mitt i kökaoset på Arlanda och den djupa SAS-krisen hotar en lång pilotstrejk att bryta ut inom flygbolaget SAS – SAS kan även bli Kinaägt.

ANNONS

SAS dras som bekant med tunga förluster och måste göra mångmiljardbesparingar och samtidigt få in nytt kapital.

Flygbolaget behöver konvertera 20 miljarder kronor av sina skulder, enligt ett pressmeddelande i samband med senaste delårsrapporten.

Vid sidan av det ser förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med piloterna ut att gå i stöpet.

Följden av det kan bli en konflikt, det vill säga en pilotstrejk som i värsta fall kan pågå hela sommaren, rapporterar nu Sveriges Radio.

Pilotfacket vädjar till SAS att ta ”sitt förnuft till fånga” för att flygbolaget inte ska drivas till en ”brand”, uppger SR.

ANNONS
ANNONS

Som Dagens PS kunde berätta på torsdagen med hänvisning till Dagens Industri finns intresse från ett konsortium av utländska investerare – finansiella institutioner – att göra maktövertagande av flygbolaget.

Omfattningen av övertagandet av SAS beror på i vilken omfattning de nuvarande ägarna späds ut vid en nyemission.

SVT: Kina kan ta över SAS

SAS ägs av svenska och danska staten men det är oklart om det blir något kapitaltillskott för det krisande flygbolaget därifrån. Och EU har dessutom regler som begränsar statliga kapitalinjektioner.

I dag, fredag, uppger SVT att den kinesiska staten kan bli delägare i flygbolaget om det blir en krasch.

Det är den statliga kinesiska banken CDB som indirekt eller direkt kan bli delägare i SAS, framgår det.

Säkerhetsexperten och debattören Patrik Oksanen varnar dock i SVT för att ett statligt kinesiskt ägande i SAS för med sig en stor säkerhetsrisk.

ANNONS
ANNONS

”Man får väldigt mycket data på flygresenärer och resmönster. Eftersom SAS är nära svenska staten innebär det att man kan kartlägga nyckelpersoner – hur de reser, var de reser och när de reser”, säger han bland annat.

SAS kommenterar inte uppgifterna och SVT har vid tidpunkten för denna artikel inte lyckats nå näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) för en kommentar.

Norska staten kan komma tillbaka som SAS-ägare

Enligt norska Dagens Næringsliv kan norska staten göra comeback som ägare i SAS.

Handels- och industriminister Jan Christian Vestre (Arbeiderpartiet) tar in ABG Sundal Collier och Wiersholm som rådgivare för hur det ska gå till, uppger DN.