Dagens PS

Analys: Oatlys verklighet: Vinna eller försvinna

Oatly
Oatlys enorma framgångar kom av sig. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 apr. 2024Publicerad: 21 apr. 2024

Enorma 95 procent av hajpade och svenska havredryckstillverkaren Oatlys börsvärde är borta, nu handlar det om att vinna eller försvinna, skriver Afv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oatly gick till USA-börsen med flaggan i topp, men i dag ser verkligheten betydligt mer bister ut för Lundabolaget som står inför en avgörande turnaround, konstaterar Affärsvärlden och pekar på att 125 miljarder av företagets börsvärde gått upp i rök.

Inledde tidigt med ett ras på 20 procent

Det dröjde bara sex månader efter börsintroduktionen 2021 på Wall Street innan problemen började hopa sig, vilket fick aktien att rasa 20 procent.

Det ska sägas att hajpen runt Oatly annars var extrem, och inte bara i amerikanska städer även om ett exklusivt partnerskap med Starbucks landades. Bolaget gick fram som en ångvält med sin havremjölk globalt, också i Kina.

Världens största riskkapitalbolag Blackstone stoppade in 200 miljoner dollar, världskändisar flockades runt varumärket innan imagekriserna började avlösa varandra och Oatly anklagades för att ha “sålt sin själ” då Blackstone fick svidande kritik för att inblandning i skogsskövling och dess vd Stephen Schwarzman gjort sig känd som hängiven Trump-supporter.

På det följde affärsmässiga kriser där det svenska bolaget förlorade sin “positions- och marginalfördel” vid sidan av ett dramatiskt tapp på den brittiska marknaden när Oatly inte kunde leverera i önskvärd takt, konstaterar Afv och uppger att företaget dessutom hamnade i skottgluggen “för att missleda investerare och att göra falska miljöpåståenden” med nya kursras i aktien i dess kölvatten.

Oatly har många rivaler i marknaden i dag

Konkurrenterna i havremjölk-segmentet är i dag många och på Nasdaq i USA handlas Oatly nu, enligt artikeln, för ynka en dollar ungefär.

ANNONS

“Om en aktie stänger på under dollarn mer än 30 dagar i rad kan börsens enligt reglerna inleda en process för att avlista bolaget. Fyra dagar hände det Oatly den senaste månaden”, framgår det.

Brendan Lewis, global kommunikationschef på Oatly, säger till tidningen att konkurrens är bra och att bolagets fokus är framtiden.

Peter Odemark, medgrundare till Gullspång Re:food, som är långvariga investerare i Oatly, tror på en vändning till vinst för havredryckstillverkaren 2025, förklarar han för Afv.

Det ska sägas att Oatlys förlust i fjol minskade med 110 miljoner dollar, enligt tidningen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS