Havredryckstillverkaren Oatly kan tvingas ta in pengar för att överleva framöver, enligt en analys från Reuters Breakingviews. Samtidigt som Oatly sätter in stora sparpaket kan bolaget behöva ta in 2 miljarder kronor i nytt kapital.

ANNONS

Det har inte varit några glada siffror för svenska Oatly under året där bland annat kinesiska lockdowns har lett till att aktien dalat med 80 procent hittills i år.

Oatly behöver nytt kapital

Bolaget kommer behöva nytt kapital för att överhuvudtaget överleva framöver, bedömer Reuters kolumnist Karen Kwok i en analys.

I rena siffror kan det handla om runt motsvarande två miljarder som havredryckstillverkaren behöver dra in under första halvan av 2023.

Men det ser inte ut att räcka eftersom analytiker uppger att bolaget kommer göra av med över fem miljarder kronor under de kommande två åren, så därför kommer vd:n Toni Petersson behöva kämpa för att få bolaget att sluta bränna pengar och istället dra in mer genom investerare.

Stora sparpaket

Petersson har uppget stora sparpaket som bland annat innebär att många anställda får gå, samtidigt som tillverkningen kommer satsa på mer outsourcing som drar ner på kostnaderna.

Vid noteringen på Nasdaq i New York i maj förra året värderades Oatly till motsvarande cirka 83 miljarder kronor, och under sommaren hade den siffran sjunkit till knappt 24 miljarder kronor. Aktien har samtidigt sjunkit som en sten – från omkring 283 kronor till för närvarande runt 17 kronor.

Oatly själva har en annan bedömning än Reuters:

”Alla föreställningar om att Oatly kommer att få slut på pengar i början av 2023 är både missriktade och falska. Som vi tidigare har sagt vid flera tillfällen (inklusive i vår resultatrapport för tredje kvartalet) är våra nuvarande källor till likviditet och kapital tillräckliga för att finansiera vår verksamhet genom 2023, och varje omnämnande av att anskaffa ytterligare kapital har på liknande sätt diskuterats offentligt i enlighet med vår ekonomiska planering.”

ANNONS
ANNONS

”Dessutom har vi identifierat områden med ökade kostnadseffektiviteter som, när de implementeras, kommer att spara företaget ytterligare 50 miljoner dollar årligen. Produkterna är fortfarande starka. globalt och, tillsammans med dessa operationella justeringar och ett ökat fokus på att balansera tillväxt med lönsamhet, förväntar vi oss att bli justerad EBITDA positiv när vi avslutar Q4 2023”, skriver en talesperson för Oatly i ett mejl till Dagens PS.

Läs även: Oatly förlorar marknadsandelar i USA – bra för konsumenter [Dagens PS]

Läs även: Oatly problemtyngt i USA – aktien rasar [Dagens PS]