Dagens PS

Analys: Kina-medvind ger 40 procent uppsida i blankarfavoriten

Aktien är en av börsens mest blankade men Handelsbanken ser en 40-procentig uppsida tack vare medvind i Kina. Den 5 juni kommer bolagets kvartalsrapport.
Aktien är en av börsens mest blankade men Handelsbanken ser en 40-procentig uppsida tack vare medvind i Kina. Den 5 juni kommer bolagets kvartalsrapport. (Foto: Heiko Junge/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Den 5 juni kommer ett av börsens mest blankade bolaget med rapport. Men redan nu levererar Handelsbanken en uppdaterad analys där man höjer riktkursen och tror på uppgång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det som särskilt lockar är bolagets potential i Kina.

Rötter i Stockholm

Bolaget som Handelsbanken skärskådar är medicinteknik-aktien Elekta (börskurs Elekta).

Bolaget grundades 1972 av neurokirurgen Lars Leksell och hans son Laurent Leksell i Stockholm och har sedan dess blivit en ledande aktör inom sitt område. Gamma Knife; en strålkniv som används för att behandla hjärntumörer, var det som främst ledde till att företaget bildades.

Elektas aktie har haft en svag period senaste åren men är i år upp drygt sju procent.

Bolaget har brutet räkenskapsår och kommer därför med sin Q4-rapport den 5 juni.

“Vi prognostiserar att den organiska orderingången minskade med 1 procent under kvartalet, vilket är 6 procentenheter lägre än konsensusprognosen. Våra indikatorer för offentliga anbudsförfarande i Kina visar på fortsatt svaghet, vilket till stor del bekräftats av kommentarer från andra i branschen. Vi är dock mer optimistiska vad gäller en förbättrad bruttomarginal, vilken vi räknar med kommer stiga med 1,1 procentenhet till 38 procent (0,3 procentenheter högre än konsensus)”, skriver Handelsbankens analytiker Richard Anderkrans i den uppdaterade analysen.

ANNONS

Senaste nytt

Över 10 procent blankat

ANNONS

Elekta har länge tillhört ett av börsens mest ifrågasatta bolag med över tio procent av kapitalet blankat.

Men nu kan blankarna vara på väg att bränna sig om Handelsbanken får rätt i sin analys där man framförallt ser att Kina kan bidra till en uppgång.

“Givet att effekterna av den generella antikorruptionskampanjen i Kina nu börjar avta och ett större stimulanspaket rullas ut, bedömer vi att det finns potential för en flerårig medvind i Kina som inleds under det andra halvåret. Vår känslighetsanalys indikerar att stimulanspaketet skulle kunna innebära en uppsida på 4-12 procent jämfört med vår försäljningsprognos fram till 2027”, skriver storbanken i analysen.

Sammantaget ser Handelsbanken “en viss kortsiktig risk i orderingången” men att Kina borde ge långsiktigt stöd för aktien.

“Elekta-aktien handlas till EV/EBIT 14x, vilket innebär 25 procents värderingrabatt jämfört med den 10-åriga historiken. Detta ger stöd för vår kortsiktiga rekommendation Köp”, konstaterar analysen.

Handelsbanken höjer riktkursen till 122 kronor på tre års sikt vilket är omkring 40 procent över den nuvarande nivån på 87 kronor.

Läs mer:

Robot förbättrar kirurgi med magneter. Dagens PS

ANNONS

Sveriges största aktiefond tar rygg på Warren Buffett. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS