Dagens PS

Nya listan: Aktierna där blankarna tror på ras

Blankarna har inte gett upp hoppet om att det kan komma ras i flera aktier. Den senaste uppdateringen från finansinspektionen visar tvärtom på flera ökningar.
Blankarna har inte gett upp hoppet om att det kan komma ras i flera aktier. Den senaste uppdateringen från finansinspektionen visar tvärtom på flera ökningar. (Foto: Richard Drew/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 13 apr. 2024

Positiva konjunktursignaler, sjunkande inflation och lägre räntor har knappast fått blankarna att tappa tron på nedgångar. Tvärtom har positionerna ökat något i börsens mest blankade aktier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansinspektionen har sedvanligt klockan 12 på fredagen släppt listan över Stockholmsbörsens mest blankade aktier.

Först rätt och sen fel i Embracer

Det goda ekonomi- och börshumöret verkar inte ha fått blankarna att tappa tron på att det finns aktier där ett kursras stundar.

Sex aktier har för tillfället över 10 procent av sitt kapital blankat.

Plats sex till fyra utgörs i fallande ordning av kredithanteringsbolaget Intrum (börskurs Intrum), strålknivs-aktien Elekta (börskurs Elekta) samt byggföretaget JM (börskurs JM).

I det sistnämnda har blankarna dragit ned sina positioner från 12,2 till 11,6 procent sedan förra veckan. I Elekta har blankningen däremot ökat med 0,2 procent till 11,5 procent. För Intrum har blankningarna legat still på prick 11 procent under veckan.

På tredje plats på blankarlistan återfinns spelföretaget Embracer (börskurs Embracer). Där såg blankarna länge ut att få rätt när kursen var nere på rekordlåga nivåer i mitten av mars till följd av oro för bolagets skuldsättning.

Sedan dess är kursen upp 80 procent och senast under fredagen fick en ny analys kursen att nosa på årshögsta.

ANNONS

Några blankare verkar ha fått kalla fötter eftersom andelen blankade aktier sjunkit från 12,1 till 11,8 procent senaste veckan i spelföretaget.

ANNONS

Senaste nytt

Match mellan Qviberg och blankarna

Blankarnas näst största “offer” är småspararfavoriten SBB (börskurs SBB).

Här är 14,6 procent av kapitalet blankat, en ökning med 0,3 procent från föregående fredag. Bolaget var en av gårdagens stora förlorare och meddelade på morgonen i dag att man skjuter fram sin kvartalsrapportering.

Blanka aktier: Vad är blankning och hur blankar man en aktie?

Att blanka aktier är en vanligt förekommande term i trading-världen. Men vad betyder blankning egentligen? Och hur blankar man aktier? Det går vi igenom här.

Högst blankat av alla är dock hotellkedjan Scandic (börskurs Scandic).

Här är makalösa 17,8 procent av kapitalet blankat. Det är en ökning från föregående veckas 17,5 procent och mer än en tredubbling av blankningen från sommaren 2021 då knappt 6 procent av hotellkedjans aktie var blankad.

Noterbart här är att det blev offentligt i veckan att finansmannen Mats Qviberg köpt in sig i Scandic och även investmentbolaget Svolder.

ANNONS

Det blir intressant att se om blankarna eller investmentbolagen får rätt om aktiens kursutveckling.

Läs mer:

Ny brutal statistik: Gå inte emot blankarna. Dagens PS

Blankarna slår klorna i Embracer. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS