140 000 miljarder dollar. Så stora spår investmentbanken UBS att investeringarna kopplat till energiomställningen kommer att bli. Dessa aktier lyfter UBS som bäst exponerade mot omställningen.

ANNONS

För att nå Paris-målen och för att säkra ett koldioxidneutralt samhälle 2050 krävs det stora investeringar i grön energi.

I en analys av UBS framgår det att cirka 15 procent av den globala energin är grön. Det krävs dock att minst 55 procent av den globala energiproduktionen är hållbar för att nå en koldioxidneutral framtid, skriver Cnbc.

UBS är tydliga med hur betydande omställningen är. En investeringsmöjlighet som denna kan mycket väl bara ske en gång i livet.

Transport

Följande åtta aktier utgör bland de bästa investeringsmöjligheterna för att få exponering mot energiomställningen, enligt UBS.

Airbus: UBS menar på den europeiska flygplanstillverkarens utvecklingsarbete med att ta fram ett flygplan som drivs av vätgas kan innebära en stark framtida efterfråga.

ANNONS
ANNONS

Volkswagen: Den tyska fordonstillverkaren beskrivs som ”världens mest aggressiva elfordonsomställning”. Vidare är den nya strategin av att köra om Tesla på marknaden en bidragande faktor till en högre värdering, enligt UBS.

Hyundai: Enligt UBS har Hyundai världens mest ambitiösa elfordonsstrategi – vilket bör betala av sig på sikt.

General Motors: Bland de amerikanska biltillverkarna står General Motors ut som den mest aggressiva inom elfordon. Likt Volkswagen och Hyundai landar UBS i slutsatsen att strategin har en stor potential att ta marknadsandelar i framtiden.

Hållbar energi

Vestas: Danska Vestas är ledande inom marknaden för att tillverka vindkraftsturbiner och väntas att gynnas av den storskaliga omställningen till grön energi.

Air Liquide: Franska Air Liquide förser tillverkningsindustrin med gas och väntas att bli en av ledarna inom tillverkningen av grön vätgas – en energibärare som har potential att säkra energiomställningen.

ANNONS
ANNONS

Linde: Med huvudkvarter i både Irland och England är Linde den största tillverkaren av industriell gas i världen. Likt Air Liquide väntas satsningar på vätgas att kunna medföra en ökad försäljning.

Enel: Det italienska energibolaget Enel utgör en attraktiv investerings på medellång sikt, enligt UBS. Med stabila intäkter beräknar UBS att bolaget avkastar mellan 40 och 50 procent under de kommande tre åren.

Läs mer: Analys: Volkswagen kan gå om Tesla nästa år [Dagens PS] >>