Dagens PS

Aktiespararna: Vinnare om Iraks oljeledning öppnar

Irak kan vara på väg att öppna upp sin oljeledning till medelhavet igen vilket skulle kunan få en positiv effekt får två mindre bolag på de nordiska börserna enligt Aktiespararna.
Irak kan vara på väg att öppna upp sin oljeledning till medelhavet igen vilket skulle kunan få en positiv effekt får två mindre bolag på de nordiska börserna enligt Aktiespararna. (Foto: Nabil Al-Jurani/TT/AP)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Det ryktas om att Iraks oljeledning till medelhavet kan vara på väg att öppna upp igen efter ett decennium av stängda kranar. Aktiespararna pekar i så fall ut två möjliga riskfyllda aktievinnare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar om oljeledningen vid namn Kirkuk-Ceyhan som går från Iraks kurdiska delar via Turkiet och till Medelhavet.

Irak och andra parter i samtal

En gång i tiden stod ledningen för en halv procent av världens olja men har sedan 2014 varit nedstängd. Nu har enligt flera medier, däribland Reuters, samtal pågått under längre tid mellan de olika parterna i en positiv riktning.

Senaste veckan har samtalen intensifierats igen enligt Pipeline Journal.

Så finns det några vinnare på börsen om den kurdiska oljan kan börja exporteras igen? Ja enligt Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth som djupdykt i frågan.

Ny rapport: Stora problem väntar för oljebolagen

Internationella energirådet förutspår ett stort glapp i tillgång och efterfrågan på olja 2030 – och uppmanar oljebolagen att se över sina affärsstrategier.

“Ett möjligt återöppnande av en pipeline för olja i mellanöstern ger en chans i två nordiska aktier. Hög risk men börjar oljan flöda kan vinsten bli riktigt bra”, skriver Aktiespararnas analytiker i en ny analys.

ANNONS

Senaste nytt

Mycket hög risk

ANNONS

Den ena aktien med exponering i området är svensk-noterade Shamaran (börskurs Shamaran) där familjen Lundin är stor ägare som enligt Aktiespararna har andelar i oljefälten Atrush och Sarsang.

“Tillsammans producerade de två fälten 57 000 fat olja om dagen det första kvartalet. Med oljeledningen stängd är man hänvisad till att sälja oljan på den lokala marknaden vilket sker till ett betydligt lägre pris än annars. Den transporteras delvis med tankbil vilket begränsar kapaciteten och ökar kostnaden”, skriver Aktiespararna.

Aktie nummer två med intresse i området återfinns på den norska börsen. Det handlar om bolaget DNO som dock har sina största oljetillgångar i Nordsjön vilket enligt Aktiespararna gör bolaget betydligt mindre påverkansbart än Shamaran vid en positiv utveckling i regionen.

Jan Lindroth är samtidigt tydlig med att risken också är hög i de utpekade casen.

“Havererar samtalen kring ett återöppnande är nedsidan betydande. Aktien stod som lägst förra sommaren men i år har aktien dubblats på stigande förhoppningar om ett återöppnande”, skriver han.

Läs mer:

Sveriges ambassadör och Ericsson kastas ut från Irak. Dagens PS

Norsk expert: Oljepriset kommer att kollapsa. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS