Det tekniska analysföretaget Investtech pekar ut sju aktier som du bör sälja. ”Historiskt sett har bolagen vi varnat för gått väldigt svagt”, säger analyschefen Geir Linløkken till Dagens industri.

ANNONS

Geir Linløkken är analyschef på norska Investtech. Bolaget har en regelbundet uppdaterad lista på aktier som sparare bör sälja eller hålla sig undan.

Listan bygger på en teknisk analys av aktierna och på faktorer som insideraffärer, berättare Geir Linløkken. Tanken är att varan småsparare.

Bolagen på listan backat 6,6 procent under förra veckan, medan börsen som helhet gick ned 1,3 procent, vilket är en varningssignal.

För många satsar på aktier med hög risk

Geir Linløkken anser att det flödar in för mycket kapital i högriskaktier.

”När optimismen vänder så faller aktierna, och i synnerhet när de har negativa tekniska signaler – som nedåtgående trender – är det verkligen läge att hålla sig undan”, säger han till Dagens industri.

ANNONS
ANNONS

Två bolag har nyligen tagits in på säljlistan: BrighterBRIG och Intervacc. De är verksamma inom djurhälsa och ersätter två bolag som plockats bort från säljlistan , men som analytikerna fortfarande avråder ifrån: mjukvarubolaget Omnicar, noterat på Spotlight, och e-handelsplattformen Net Trading Group.

I Brighters fall har bolaget befunnit sig i en långsiktigt fallande trendkanal i två-tre år.

”Brighter placerar vi i kategorin lotteriaktier – med extremt hög risk. När den här typen av aktier går in i en fallande trend visar statistiken omkring 25–30 procents underavkastning per år. Brighter, Crunchfish, Scandinavian Enviro Systems och Metacon är alla lotteriaktier”, säger Geir Linløkken.

När det gäller Intervacc, som var en en fjolårets vinnare, så ahr den utvecklats mer horisonellt och de senaste veckorna har investerare börjat sänka sina priser för att bli av med aktier.

Ögonstyrningsbolaget Smarteye har också gått i sidled tidigare, men där har många investerare nu börjat sälja. Det indikerar att pessimismen ökar, menar Investtech.

Climeon är en aktie som haft mycket negativ utveckling den senaste tiden. Företaget är aktivt inom området energiteknik, men har gått ned nästan 58 procent sedan 2 juli.

ANNONS
ANNONS

”Även om man kan tycka att aktien ser billig ut nu så är statistiken väldigt svag, och vår analys pekar på en svag utveckling även framöver”, säger Geir Linløkken.

De här aktierna ska du sälja:

Brighter -2,9
Intervacc -4,1
Metacon 0,7
Crunchfish -15
Scaninavian Enviro Systems 5,8
Smart Eye -14,2
Climeon -57,9

Läs också:

Experterna: Aktier du ska sälja
Christer Gardell om börsen: På med ”säkerhetsbälte och livväst”