Finansprofilen Christer Gardell tror att festen på börsen är över och råder placerare att ”sätta på sig säkerhetsbälte och livväst”.

ANNONS

Bortsett från den nu aktuella börsfrossan, orsakad av det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande, har börsrekorden avlöst varandra under en längre tid.

Men allt fler signaler kommer nu om att börsen går in i en kärvare tid och finanstoppen Christer Gardell, en av de mer framträdande investerarna på aktiemarknaden, räknar med mörkare moln på börshimlen framöver.

”Man bör ställa sig in på att den extrema börsfesten är över. Nu måste man sätta på sig säkerhetsbälte och livväst. Är man inte proffs och inte har råd att förlora pengar – då ska man kanske kliva av nu”, säger Christer Gardell i sin prognos om börsen i en intervju med Dagens Nyheter.

Den kände riskkapitalisten som står bakom aktivistfonden Cevian Capital utgår från att många börsbolag får se sina aktiekurser falla, och ännu värre spår han att situationen blir för hajpade bolag på mindre börslistor där förväntningarna är uppskruvade utan egentlig grund.

Ser paralleller till it-bubblan

”Om man ligger i den här typen av upphaussade bolag som är väldigt högt värderade blir det tufft. Jag tycker man kan dra en del paralleller till it-bubblan år 2001. Det som hände när den sprack var att de bolagen inte bara gick ner lite grann – de gick ner nästan hundra procent”, säger Gardell till DN.

Han har varit med förr, Christer Gardell. Han tog klivet in på finansmarknaden redan under 1980-talet och genomlevt flera kriser.

I artikeln säger han också att Sverige står starkt när pandemin klingar av globalt; bankerna är väl kapitaliserade och företag generellt ser starka ut, med undantag för inom besöksnäringen, menar Gardell som även tror att tillväxten globalt blir starkare än vad bedömare räknar med.

Cevian Capital, som Gardell grundat, uppges ha ett förvaltat kapital på 130 miljarder kronor.

Christer Gardell, som är 60 år, gift och har tre vuxna döttrar, är själv miljardär flera gånger om och skulle kunna sluta jobba och ägna sig åt sin favorithobby tennis på heltid.

ANNONS
ANNONS

Men det har han ingen lust med, deklarerar han i DN.

”Jag tycker jobbet är kul och kommer väl arbeta tills de bär ut mig härifrån.”

Läs även: Gardell ger sig själv 260 miljoner i present [Dagens PS]