Stockholmsbörsen når nya rekordnivåer och det är dags att sälja flera aktier menar strategerna Niklas Wellfelt och Esbjörn Lundevall.

ANNONS

Niklas Wellfelt, chefsstrateg på Ålandsbanken, är postiv till börsen resten av året.

”Vi är överviktade i aktier och ser framför oss en börs som kommer drivas vidare uppåt av stigande vinster och den starka konjunkturen”, säger han till Di.

Sälja aktier

Samtidigt lyfter han fram fyra aktier där det är dags att plocka hem vinst i. Riskkapitalbo­laget EQT är en av dem, där Niklas Wellfelt ser EQT-topparnas miljardförsäljning som ett dåligt tecken.

”Om EQT:s partner nu har så bråttom att sälja så kan de ju rimligtvis inte anse att bolaget är nedpressat varken kurs­ eller värderingsmäs­sigt”, säger han.

Andra aktier som bör säljas, enligt honom, är bostadssajten Hemnet, eftersom det finns ett tak för prishöjningarna innan det dyker upp konkurrerande forum för fastighetsförsäljningar och serieför­värvaren Indutrade – där ”problemet är att bolaget nu är så stort att det svårt att hålla uppe till­växttakten”.

Även för mätteknikbolaget Hex­agon undrar han hur länge tillväxten kan fortsätta.

Skogsbolagen övervärderade 

För Esbjörn Lundevall, aktie­strateg på SEB, är värderingarna för skogsbjässarna SCA och Hol­men utmanande.

”Vi ser fallande trävaru­priser samtidigt som bolagen är värderade som om räntan aldrig någonsin kommer att gå upp. Där rekommenderar vi sälj och värderingen är huvudargumentet”, säger Esbjörn Lundevall.

Enligt honom finns det även många övervärderade bolag inom fastighetssektorn.

ANNONS
ANNONS

SEB rekommenderar därför sälj för Bal­der, Nyfosa och Wilhlborgs.

Han rekommenderar även att sälja installationsbolaget Instalcos aktie – som har rusat drygt 80 procent sedan årsskiftet.

Läs även: EQT:s aktie hotad – ny regel på börsen [Dagens PS]