Placerare får på nytt rekommendation av storbanken Nordea att avyttra SAS: Sälj flygbolagets aktie – vinsten på sista raden dröjer, heter det.

ANNONS

I går, onsdag, släppte SAS sin resultatrapport för tredje kvartalet år, maj till juli, och det blev som analytikerna väntat en ny miljardförlust för det hårt pressade flygbolaget, även om den var lägre än under motsvarande period i fjol.

Analytikerna räknar med att SAS tvingas be sina två huvudägare, svenska och danska staten, om nya pengar.

”Ju längre tid det tar desto mer kapital kommer de behöva ta in från ägarna”, sade den norske analytikern Hans Jørgen Elnæs till DN i veckan, vilket Dagens PS uppmärksammade.

Precis som SAS nye vd Anko van der Werff tror Nordea att efterfrågan ökar med fler som vaccinerar sig. Däremot är banken tveksam till hur lång tid återhämtningen tar och när flygbolaget är back in business på allvar.

Enligt Nordea gör rådande förhållanden att SAS har svårt att planera för kapacitetshöjningar, vilket påverkar både möjligheterna att hålla kabinfaktor och biljettpriset på en acceptabel nivå.

ANNONS
ANNONS

Nordea: Enterprise value är högt

Det skriver Di.se med hänvisning till en analys från Nordea, som även tror att den hårdnande konkurrensen i flygbranschen innebär att det dröjer innan SAS ”visar vinst på sista raden i resultaträkningen”.

Banken anser att risken i SAS är hög, sett till balansräkningen, och även om flygbolaget har ett börsvärde på 14,3 miljarder så är skuld- och det kassajusterade bolagsvärdet, enterprise value som det kallas, samtidigt på över 40 miljarder.

Och det sistnämnda är högt, anser Nordea och utgår då från flygbolagets lönsamhet och bankens eget estimat, skriver Di.

Nordea har tidigare rekommenderat aktieinvesterare att sälja SAS aktie, och det rådet upprepar nu banken till riktkursen 1,2 kronor.

Di konstaterar att SAS stängde på knappt 1,98 kronor på onsdagsbörsen efter ett kurslyft på 2,4 procent på rapportsläppet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: SAS får ny vd – kan bli lågprisbolag [Dagens PS]

Läs mer: SAS lyfter – flyger fler rutter i höst [Dagens PS]