SAS ”blöder pengar” och behöver nya bidrag från sina statliga ägare – ”en ny miljardförlust” är att vänta, enligt analytiker som DN talat med.

ANNONS

SAS förre vd Rickard Gustafson gjorde sorti med en kvartalsförlust på 2,3 miljarder kronor. Det var en miljard mindre i förlust en motsvarande andra kvartal 2020.

På onsdag släpper flygbolaget en ny kvartalsrapport under nye vd:n Anko van der Werff från Nederländerna, och även om siffrorna väntas ha putsats till räknar analytikerna med förluster på 1 till 1,5 miljarder kronor.

Norske analytikern Hans Jørgen Elnæs förklarar i Dagens Nyheter att mest akut för SAS är att stoppa pengablödningen och få till ett neutralt kassaflöde.

Han utgår från att flygbolaget behöver med stöd från sina statliga ägare, Sverige och Danmark.

Kan behöva innan november

”Ju längre tid det tar desto mer kapital kommer de behöva ta in från ägarna”, säger Hans Jørgen Elnæs och tror att SAS nye vd snart tvingas vända sig till sina huvudägare, svenska och danska staten, och be om mer pengar inom kreditramen som uppges vara 3 miljarder kronor.

”SAS är normalt ett konservativt bolag vad gäller planering. Det vill säga man tar inga risker. Jag tror att om man märker att vintersäsongen ser dålig ut så kommer SAS nog behöva hämta hem mer pengar innan november”, säger Elnæs till DN.

SAS nye vd Anko van der Werff har tidigare jobbat för både Qatar airways och Air France/KLM, men senast kommer han från det colombianska flygbolaget Avianca.

Han prövas nu hårt i det prekära läget som SAS befinner sig mitt i en uppstart efter pandemin och där pressen är störst på att få i gång ett fungerande utrikesflyg under hotet om en ny smittspridning i Europa.

ANNONS
ANNONS

SAS inrikesflyg uppges ha fått hyfsad fart.

Läs mer: SAS får 3 miljarder av statliga ägarna [Dagens PS]

Läs även: SAS får ny vd – kan bli lågprisbolag [Dagens PS]