Tidningen uppger att småspararna nu överger den hajpade aktien. ”Det är rimligt att tro att många har bränt sig”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

ANNONS

Upp som en sol, ner som en pannkaka. Så kan haussen kring det New York-baserade spelbutiksbolaget Gamestop sammanfattas.

Fortfarande sitter 49 000 svenskar exponerade mot aktien, men den 2 februari var det 59 000, enligt Svenska Dagbladet som konstaterar att 10 000 småsparare alltså valt att dumpa pappret.

”Det är rimligt att tro att många har bränt sig. Den riktigt stora rusningen till aktien kom för cirka tre veckor sedan, när kursen sköt i höjden. Sedan dess har vi fått se ett snabbt fall”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, i artikeln och räknar med fler försäljningar av Gamestop-aktien framöver.

SvD berättar att kritik nu även kommer mot nätmäklare som uppges ha hetsat sparare till aktieaffärer i Gamestop.

Kritiserar Nordnet och Avanza

”Som marknadsledande aktörer tycker jag både Nordnet och Avanza har ett särskilt ansvar i det här läget”, säger Ann Grevelius, investerare och ordförande i kapitalförvaltaren Opti, till tidningen och varnar för det som sker på aktiemarknaden.

Nicklas Andersson slår tillbaka mot kritiken och påpekar att nätmäklaren ”är otroligt noga med att betona långsiktighet”.

Det som Ann Grevelius reagerar mest på är att hon plötsligt fick en månadsrapport från Avanza. Hon anser att det är alldeles för kort tid för att utvärdera långsiktiga investeringar.

Men Nicklas Andersson menar att månadsrapporten efterfrågats av kunderna.

ANNONS
ANNONS

”Det handlar om att ge information och sätta börsutvecklingen i en kontext, inte att uppmana till ökad aktivitet”, säger han till Svenskan.

Han anser att det är svårt att bedöma om det kan stressa kunderna till att göra mindre kloka aktieaffärer.

Läs även: ”Rytande kattunge” i Gamestop-förhör [DagensPS.se] »