ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

Fortsatt kursras i SBB – chefsduo dumpar aktier

Uppdaterad: 10 maj 2023Publicerad: 10 maj 2023
SBB
SBB-topparna Eva-Lotta Stridh och Carl Lundh Mortimer. (Foto: SBB / montage)

I går, tisdag, och i dag, onsdag, har SBB:s finanschef Eva-Lotta Stridh dumpat aktier för 3,5 miljoner, men affärsutvecklingschefen Carl Lundh Mortimer sålde innan värsta raset.

ANNONS
ANNONS

Omni Ekonomi berättar med hänvisning till Finansinspektionens insynsregister att Samhällsbyggnadsbolagets finanschef Eva-Lotta Stridh sålt 500 000 aktier för omkring 3,5 miljoner kronor i det av börsen just nu hårt straffade SBB.

Aktieförsäljningen har skett i fem transaktioner under tisdagen och onsdagen.

Eva-Lotta Stridh har inte sålt av hela sitt innehav, hon uppges sitta kvar med 386 348 aktier.

På Stockholmsbörsen startade SBB med en svag uppgång men aktien faller i skrivande stund (klockan 11.20) tungt på nytt. Följ börsdramatiken här.

Insider sålde SBB-aktier för nästan en miljon innan raset

Dagens Industri berättar samtidigt att SBB:s affärsutvecklingschef Carl Lundh Mortimer, som i sammanhanget är en insider, sålde drygt 10 procent av sitt aktieinnehav för knappt 930 000 kronor.

Senare på kvällen samma dag beslutade det pressade fastighetsbolagets finanschef Eva-Lotta Stridh, som Di också avslöjat, att senarelägga offentliggörandet av information från S&P, som sänkt fastighetsbolagets kreditbetyg till skräpstatus.

Läs också: SBB:s panikbeslut efter skräpstatus och kurskollaps 

Affärsutvecklingschefen sålde sina aktier till en avsevärt högre kurs än vad aktien står i efter de senaste dagarnas kurskollaps.

Själv uppger han i ett mejl till tidningen att han inte hade någon information om att kreditbetyget skulle sänkas för SBB, vilket marknaden fick veta först den 9 maj.

“Nej, jag hade ingen kännedom när jag gjorde min försäljning”, skriver Carl Lundh Mortimer i mejlet till Di som uppger att han sålde en post på 80 000 B-aktier för 11,62 kronor styck.

Han tjänade eller slapp förlora 365 000 kronor på sin försäljning jämfört med om han hade sålt sina SBB-aktier i dag.

Läs även: SBB:s kollaps kan utlösa skräckscenario

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

SaltX har utvecklat en elektrifieringsteknik för utsläppstung industri såsom kalk- och cementindustrin, som möjliggör en tillverkningsprocess fri från CO2-utsläpp. Bolaget har fått ett kommersiellt genombrott med betydande beställningar och intresset för tekniken är stort. Nu genomför bolaget en företrädesemission, sista möjlighet att teckna är 25/9 2023.

Läs mer & teckna här