Gaskrisen rullar in över Europa och resten av världen. Ett bra utgångsläge för aktier i förnybar energi, tycker investmentbanken Morgan Stanley.

ANNONS

Analytiker på Morgan Stanley har valt ut aktier i förnybar energi som de menar att investerare kan köpa redan nu, eftersom gaspriserna kommer att rusa i höjden. Banken kallar gaskrisen för ett ”bra ingångsläge” för hållbar energi, skriver CNBC.

En kombination av högre efterfrågan och lägre utbud har drivit upp gaspriserna. Faktorer som ökat energibehov, mindre gaslager och större internationell gasförbrukning i samband med att restriktionerna hävs.

Gaspriserna har stigit med 250 procent sedan januari, vilket orsakar kris i länder inklusive Storbritannien. Förra veckan introducerade Spanien skattesänkningar för att åtminstone tillfälligt hjälpa konsumenter med att klara sina utgifter.

Tillfälligt kommer det att hålla vinstökningen tillbaka i bolag med förnybar energi. Men bara tillfälligt. På sikt är det flera bolag med satsnignar i förnybar energi som har en god utveckling framför sig.

Det här är Morgan Stanleys tips:

Iberdrola

Spanskt vindkraftsbolag med god utveckling. Det spanska beslutet att subventionera gasräkningarna för konsumenter kan förvisso påverka aktien negativt, men Morgan Stanley räknar med en riktkurs på 38,7 procent när den vänder uppåt igen.

Ørsted

Danskt vindkraftsbolag som har gått starkt framåt. Morgan Stanley tror sätter en riktkurs på 34 procent.

ANNONS
ANNONS

RWE, EDF och Engie

Det här är enligt Morgan Stanley starka kort i energibranschen. Risken att de ska drabbas av politiskt orsakade kursfall är liten.

Uppsidan är 35,4 procent på RWE, 58,1 procent på EDF och 44,5 procent på Engie.

Läs också:

Nytt hopp för vätgas – 20 aktier att satsa på
Åtta bästa aktierna i hållbar energi