Förhoppningarna om att vätgas kommer att rädda klimatet har kommit på skam. Men bränsleceller och annan vätgasteknik har fortfarande en plats i omställningen. Morgan Stanley listar sina favoriter.

ANNONS

”Den uppspelta stämningen kring vätgas som den enskilda hållbara industriella förändringsfaktorn vände 2020.nNu när aktiepriserna har gått ner drar vi de kollektiva slutsatserna från våra analytiker om framtiden för den här tekniken; vad är hype, vad är hopp, vad är verklighet?”, skrev Morgan Stanley i ett meddelande 15 september.

Att vätgas har fått stor uppmärksamhet är att det är ett bränsle som bara skapar vattenånga som restprodukt. Det används i bränsleceller, som finns i bränslecellsdrivna fordon, skriver CNBC.

Problemet är att det krävs mycket energi för att framställa själva gasen, och att det traditionellt framställs ur fossilbränslet metan. Men om det är ren energi som används för att framställa vätgasen genom så kallad elektrolys, så blir vätgasen koldioxidneutral.

För att bli användbar i stor skala kommer olika vätgassatsningar fortfarande att behöva stora investeringar, enligt Morgan Stanley. Banken räknar med en kostnad på omkring 2-3 biljoner dollar i investeringar fram till 2030, men också en stor direkt och indirekt marknad för vätgaslösningar.

Aktier att satsa på

Morgan Stanley har gått igenom 80 aktier med koppling till marknaden, och valt ut 30 med stor potential. De utvalda bolagen finns inte bara inom vätgasområdet, utan också infrastruktur kring vätgasproduktionen, förnybar energi och bolag som tillverkar utrustning.

ANNONS
ANNONS

EU:s vätgasstrategi skapar incitament för att olika typer av initiativ ska växa fram och bli storskaliga.

Morgan Stanley lyfter fram de spanska bolagen Acciona Energia ”Världens största bolag för 100 procent ren energi”, och Iberdrola, ett av de största energibolagen i Europa.

Även franska energibolaget EDF framhålls som en bra satsning. Danska vindkraftföretaget Orsted och brittiska SSE är två andra starka kort.

Även KIna satsar på förnybar energi med två flaggskepp: China Suntien Green Energy och CGN New Energy Holdings. I Nordamerika är det Exelon Corp och Public Service Enterprise Group, med ”lågt koldioxidavtryck” som framhålls.

Många tillverkare av utrustning finns också med på listan, bland annat amerikanska TPI Composites, som gör vindkraftverk och det italienska kabelbolaget Prysmian.

Bränslecellsbolagen Nel och Jonson Matthey, samt Alstom, som tillverkar vätgasdrivna tåg, är också med.

ANNONS
ANNONS

Bland de amerikanska aktierna finns Air Products and Chemicals, som arbetar med infrastruktur och tankning av vätgas och Linde, som producerar gasen. New Fortress Energy är ett annat bolag som utvecklar ny teknik för vätgasområdet.

Morgan Stanley listar bra vätgasaktier

Acciona
Iberdrola
EDF
Orsted
SSE
China Suntien Green Energy
CGN New Energy Holdings
Exelon Corp
Public Service Enterprise Group
TPI Composites
Prysmian
Nel
Jonson Matthey
Alstom
Air Products and Chemicals
Linde
New Fortress Energy

 

Läs också:

Det här behövs för att klara omställningen till grön elproduktion
Så ska EU möta gaskrisen – ny verktygslåda