Den som 1975 hade tankat den här aktien för 1 000 dollar, 9 078 kronor, hade varit 68 miljoner kronor rikare i dag, enligt en analys.

ANNONS

Det är Morningstar som konstaterar att du hade varit ekonomiskt oberoende flera gånger om – om du hade köpt aktien i investeraroraklet Warren Buffetts Berkshire Hathaway (BRK.A) för 1 000 dollar (9 078 kronor enligt dagens valutakurs) 1975, det vill säga för 46 år sedan.

I dag hade värdet på positionen i aktieportföljen varit fantastiska 7,5 miljoner dollar, ganska exakt 68 miljoner kronor – så mycket rikare hade du varit – sett tid tidpunkten för artikelns publicering.

Det ska sägas att BRK historiskt inte alltid varit på topp. Från 1966 till 1975 hade det multinationella konglomeratet, vars huvudkontor ligger i Omaha, USA, och vars vd är Wall Street-ikonen Warren Buffet, 91 år, sin sämsta tioårsperiod, framgår det på Morningstar.se.

Investeringsförvaltaren såg då ”vanlig ut”.

Bättre börscoach finns inte

Men när det tidigare stormade och Berkshire Hathaway hade sina tuffaste år fanns Buffett alltid där och styrde upp. Få om ens någon börscoach kan mäta sig med honom och han beskrivs på förekommen anledning som ”allra bäst” i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Warren Buffett fick kontroll över BRK 1965.

Det var Oliver Chace som 1839 grundade Berkshire Hathaway i New Bedford, Massachusetts, USA.

Förra året uppgick BRK:s intäkter till hisnande 245,5 miljarder dollar, knappt 2 230 miljarder kronor.

Så stuvar Buffett sin aktieportfölj

För några veckor sedan berättade Dagens PS med hänvisning till CNBC och om Buffetts senaste aktieköp, vilket kan ses som en guide till dig som känner för att skugga ”Oraklet från Omaha”.

Här är aktierna som superinvesteraren hade tankat då.

ANNONS
ANNONS

Så mycket står BRK:s aktiekurs i just nu.

Läs även: Warren Buffett satsar stort på fyra aktier [Dagens PS]

Läs mer: Alla klarar Buffetts recept för framgång [Dagens PS]