En rad stora länder går in i recession inom tolv månader, enligt globala investmentbanken Nomura som också pekar ut vilka ekonomier det handlar om.

ANNONS

När centralbankerna går fram ännu mer aggressivt i sin penningpolitik för att bekämpa inflationen kommer flera stora ekonomier att hamna i recession.

Det slår Nomura fast och nämner de länder som lågkonjunkturen drabbar.

Inom tolv månader väntar recession i USA, flera länder i euroområdet, Storbritannien, Japan, Sydkorea, Australien och Kanada, enligt Nomura, berättar CNBC.

”Just nu har centralbankerna, många av dem, skiftat till i huvudsak ett enda mandat – och det är att få ner inflationen. Penningpolitikens trovärdighet är en alltför dyrbar tillgång för att förlora. Så de kommer att vara väldigt aggressiva”, säger chefsekonom Rob Subbaraman, som också är chef för global marknadsundersökning (Asien ex-Japan) på Nomura, till CNBC:s ”Street Signs Asia” på tisdagen.

Han anser att centralbankerna väntat för länge med att ta itu med inflationen, och det beror på att man levt i tron att den var övergående.

ANNONS
ANNONS

Nu handlar det om att försöka ta kontroll över prisökningarna igen och de politiskt ledda regeringarna tävlar om det, enligt Rob Subbaraman, som framhåller att Nomura under flera månader varnat för en antågande lågkonjunktur.

Nu är scenariot ett faktum och flera utvecklade ekonomier går in i en recession, säger han.

USA går in i en recession från och med sista kvartalet i år och den pågår sedan fem kvartal framåt, enligt bankbjässens analys.

”Det kommer att bli en ytlig lågkonjunktur men en lång sådan”, säger Subbaraman till CNBC.

Läs även: JP Morgans vd om krisen: ”Jag ber till Gud” [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs vidare: WSJ: Förbered dig på ”fler chocker” [Dagens PS]

Läs också: Michael Burry: Bara halvvägs in i börsraset [Dagens PS]

Missa inte: Wall Street-räv: Värre än stagflationskrisen [Dagens PS]