Marknaderna andas tungt efter ett mardrömslikt första halvår – men det kan bli värre och WSJ skriver att ”fler chocker” är att vänta.

ANNONS

Ett stålbad av historiska mått har plågat aktiemarknaden under årets sex första månader, och det har smittat även marknaden för kryptovalutor där exempelvis största kryptovalutan bitcoin rasat ner i källaren.

Bakgrunden till det här är i första hand den kraftigt stigande inflationen som utlöst farhågor om en kommande recession när USA:s centralbank Federal Reserve ska försöka få ner prisökningarna.

The Wall Street Journal summerar ett dramatiskt första halvår, men skriver också att det kan bli värre med ”fler chocker” under andra halvlek – ”marknaderna börjar frukta att vi inte ens är halvvägs genom de dåliga nyheterna som 2022 har i beredskap”.

USA inte oberörd av det som sker utomlands

Enligt tidningen är det inte bara inhemska faktorer som kan drabba investerarna i USA.

Risker på andra håll i världen utgör också hot, bland annat stigande obligationsräntor i Japan.

ANNONS
ANNONS

I Europa är samtidigt flera länder svårt skuldsatta – med betoning på Sydeuropa. I sammanhanget nämns Italien.

Europeiska centralbanken, ECB, har lovat upprätta en ny plan till stöd för Italien, men om det följer samma mönster som tidigare, skriver WSJ, så är det redan för sent för att hindra en eskalering av krisen i euroområdet vilket marknaderna sägs vara oförberedda på.

Även andra otrevliga överraskningar – det pågår som bekant även ett krig i Ukraina –  lurar bakom hörnet, framgår det och skulle den amerikanska ekonomin inte mjuklanda kommer börsen sannolikt att rasa mer än vad den redan gjort.

Hittills är det främst teknikaktier som fått bära det tunga oket och straffats smärtsamt hårt i den utbredda rädslan för en hotande lågkonjunktur.

Men allt är inte nattsvart, framhåller tidningen och pekar på att värderingarna i aktier nu sjunkit så mycket att det kan vara tecken på att börsen är på väg att bottna, även om utsikterna framåt är ”grumliga”

Det breda, amerikanska börsindexet S&P 500 uppges ha fallit med 21 procent, vilket därmed är den största nedgången sedan 1970 då USA:s ekonomi var i recession.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Michael Burry: Bara halvvägs in i börsraset [Dagens PS]

Läs mer: Wall Street-räv: Värre än stagflationskrisen [Dagens PS]

Missa inte: Börsens värsta halvår på 90 år [Dagens PS]

Läs vidare: Analys: Då bottnar börsen [Dagens PS]