Bob Michele, Wall Street-veteran på JPMorgan, har upplevt mycket men inget slår dagens situationen på finansmarknaderna – den är värre än under stagflationskrisen, anser han.

ANNONS

Det var då, i början av 1980-talet, som JPMorgans investeringschef inom kapitalförvaltning startade sin karriär, berättar Bloomberg.

I samma veva utbröt stagflationskrisen, men det som händer i USA i dag är värre, enligt den luttrade Wall Street-toppen som pekar på sämre ekonomiska utsikter och sannolikt en antågande recession.

Inflationen ser ut att ha bitit sig fast, säger finansveteranen, enligt Bloomberg som konstaterar att det också finns fog för den pessimism som han ger uttryck för.

Nyhetsbyrån hänvisar till egen data som visar att aktier och obligationer globalt och tillsammans under årets första halvår fallit i en omfattning som är historisk.

Wall Street-gurun: ”Mest utmanande i min karriär”

Datan som Bloomberg lutar sig mot går tillbaka till 1990 och den visar, framgår det, att ofattbara 8 biljoner dollar utraderats bara på det breda börsindexet S&P 500 under årets sex första månader.

ANNONS
ANNONS

”Den här nuvarande perioden är utan tvekan den mest utmanande i min karriär”, säger Bob Michele.

Enligt artikeln har Nasdaq 100 rasat med nästan 30 procent under det halvår som nyss passerat.

MSCI World Index har tappat mer än 20 procent under samma period, tillägger Bloomberg.

Det som totalt överraskat och skakar marknaderna är främst inflationen, menar Erin Browne, fondförvaltare på Pacific Investment Management Co.

På kryptovalutamarknaden, som dragits med i börsfallet, har biljoner i värde gått upp i rök bara i de två största kryptovalutorna bitcoin och ethereum.

ANNONS
ANNONS

Bob Michele på JPMorgan och som varit med i branschen länge ger inte mycket för talet om en mjuklandning i ekonomin.

Det mest troliga scenariot är, säger han, att det inte blir så.

Läs även: Här är vägvisaren för björnmarknaden – eländet inte slut [Dagens PS]