En ny 10-i-topplista över årets bästa aktier på Stockholmsbörsen visar att en aktie kan stoltsera med att ha rusat över 300 procent.

ANNONS

Det är klädbolaget RNB som toppar listan, som sammanställts av tidningens Affärsvärlden och som visar att OMXSPI-listade RNB är årets bästa aktie, den har rusat med över 300 procent sedan årsskiftet, eller 301,6 procent för att vara mer exakt (sett till börsstängningen i onsdags).

Genomgången visar att totalt 22 bolag på Stockholmbörsen mer än dubblat sina aktiekurser hittills i år.

Årets näst bästa aktie, så här långt, är Moment Group vars aktiekurs enligt AFV avancerat 243 procent i år, och trea på listan är Hexatronic med en uppgång på 239,7 procent.

Här är övriga aktier på topplistan: BE Group (+201,9 procent), New Wave (+156,5), Bico Group, som tidigare hette Cellink (+136,7), Xano Industri (+134,8), NCAB (+134,4), Vitrolife (+131,2) och Elos Medtech (+128,7).

Kartläggningen visar alltså att över 20 bolag på Stockholmsbörsen gått upp mer än 100 procent, och Getinge som ägs av industri- och finansmannen Carl Bennet är nästan där, Getinge uppges ha stigit 94 procent i år och utmärker sig därmed på storbolagslistan OMXS30, framgår det i AFV-artikeln.

ANNONS
ANNONS

Även Evolution Gaming, som är plus med drygt 76 procent, och storbanken Nordea, som är upp drygt 62 procent, har glatt sina aktieägare med besked i år.

Här är årets bottennapp

AFV har även listat årets sämsta aktier och där placerar sig Etrion i toppen på jumbolistan, vars aktie gått ner med 91,9 procent hittills i år.

De andra fyra förloraraktierna är: Oncopeptiodes, Cantargia, Readly och Alligator Bioscience.

Läs också: Fonder: Årets största vinnare och förlorare [Dagens PS]

Läs även: UBS, HSBC och Credit Suisse: 20 globala aktiefynd i höst [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Svenska aktier som slår snittet enligt Goldman Sachs [Dagens PS]

Läs vidare: Sex aktier pekas ut som jackpot-vinnare [Dagens PS]

Missa inte: Småbolagsfonder får tipset – mosar storbolag över tid [Dagens PS]