Vinylsamlarnas värsta mardröm

Uppdaterad: 07 apr. 2023Publicerad: 07 apr. 2023
vinyl
Vinylskivor blir allt mer populära, och då passar även bedragarna på. (Foto: TT)

LP-skivor har blivit populära igen och samlare vill lägga beslag på många av dem. Det finns samtidigt bedragare som drar nytta av uppsvinget – där en ordentlig vinylscam nu har kommit upp till ytan.

ANNONS
ANNONS

Hitta åtråvärda LP-skivor till samlingen? Då är många beredda att betala en femhundralapp per vinylskiva utan att veta att det rör sig om olagligt kopierade album, berättar Fortune. 

Sålde falska vinylskivor

Richard Hutter lyckades dra in motsvarande runt 17 miljoner kronor via sitt bolag Vinyl Groove under en sexårsperiod, genom att sälja falska LP-skivor, på bland annat eBay.

En kund var dock inte riktigt nöjd med ljudet på en av skivorna, från punkbandet The Clash, och upptäckte att det inte rörde sig om en riktig skiva.

ANNONS
ANNONS

Dömdes till dryga böter

Tidigare i veckan dömde en brittisk domstol Hutter till böter på nästan fem miljoner kronor, men den anklagade hävdar att han inte kände till att skivorna, som kom från olika håll i Europa, var falska.

Det verkar som det glada 80-talet är tillbaka, i alla fall om man ska tro försäljningssiffrorna för LP-skivor som förra året slog nytt rekord igen. Det såldes 41 miljoner vinylskivor 2022, att jämföras med 33 miljoner CD-skivor, trots att vinylskivor ofta är betydligt dyrare än sin mindre konkurrent, och det är första gången LP går om CD sedan 1987.

“Efterfrågan är nu så stor att det inte finns tillräckligt med vinylpressningsanläggningar för att möta efterfrågan”, säger Martin Thursby från den brittiska konsumentskyddsnämnden.

Läs även: Ny miljövänlig vinyl: Nu blir musiken sockersöt…

Läs även: Abba i topp när vinylskivor slår nya rekord

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.